Petković: Kurti konačno priznao da postoje arhive OVK

Petar Petković
Izvor: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da su neodgovorne poruke koje ponovo dolaze od političara iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština, novi kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom.

„Izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija“, naveo je u saopštenju Petković.

Istakao je da svako ko sabotira Briselski sporazum, direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom, jer je kako je naveo, ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rešenja.

Naglasio je da je Beograd apsolutno kredibilan partner u ispunjavanju svih preuzetih obaveza iz dijaloga, ali i sagovornik u saradnji u domenima koji su iznad svakodnevne politike i predstavljaju civilizacijsku tekovinu, kao što je potraga za nestalima.

Zato je dobro da je posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhive UČК, Aljbin Кurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori. Samo tako ćemo ostvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1.600 nestalih“, naveo je Petković.

Poručio je da Beograd očekuje da Kurtijevim stopama krene i Osmani i „prizna da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koja je još pre 3.069 dana preuzeta od strane Prištine i koja jednostano mora da se sprovede“.