Kurti: Otvaranje bavarske ekonomske kancelarije na Kosovu doprinelo bi povećanju investicija 

Melani Huml i Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti je, u razgovoru sa ministarkom za evropske i međunarodne poslove Bavarske Melani Huml, naveo da bi otvaranje bavarske ekonomske kancelarije u Prištini doprinelo povećanju investicija na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn. 

Kurti je sa bavarskom ministarskom razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje sa naglaskom na investicije i stručno obrazovanje i obuke. 

Kako se navodi, Kurti je zahvalio bavarskoj ministarki na kontinuiranoj podršci i na nemačkim investicijama na Kosovu. 

"U Bavarskoj živi veoma veliki broj pripadnika naše dijaspore i ova snažna veza je dobra šansa za povećanje investicija Bavarske, ali i Nemačke uopšte", rekao je Kurti.

Kao prvi rezultat tesne saradnje sa dijasporom u Nemačkoj, Kurti je istakao memorandum o razumevanju potpisan između Vlade Kosova i "Besa fondacije" u oblasti stručnog obrazovanja i obuke. 

Nemački model dualnog obrazovnog sistema, kako se navodi, pokazao se uspešnim i kosovski premijer je zamolio Bavarsku da pomogne iskustvom i podrškom u toj oblasti.

Ministarka Huml je izrazila podršku i dalju posvećenost Bavarske za jasniju perspektivu na putu Kosova i Zapadnog Balkana ka evropskim i evroatlantskim integracijama.

Ona je takođe pozdravila to što se Kosovo pridružilo sankcijama Rusiji nakon invazije i agresije na Ukrajinu, kao i njegovu spremnost da prihvati 5.000 izbeglica.

Kurti je, kako je saopšteno, govorio o ruskom uticaju i riziku od podsticanja mogućih sukoba na Zapadnom Balkanu. Kao rezultat tih dešavanja, ministarka Huml je istakla potrebu da se vrati pažnja i preorijentišu investicije u regionu.