Kurti: Ovo nije dogovor o registarskim tablicama, naš cilj je bio nemačko-francuski predlog

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas u Skupštini da su postigli svoj cilj sporazumom postignutim u sredu sa Srbijom, kao i da "to nije dogovor o registarskim tablicama", prenosi Ekonomia online.

Kurti je rekao da je cilj bio da francusko-nemački predlog postane stvar pregovora.

"Naš cilj je bio da francusko-nemački predlog postane stvar pregovora u Briselu ka postizanju sporazuma koji našoj državi vezuje i normalan evropski odnos sa Srbijom, sa našim severnim susedom", rekao je Kurti na današnjoj sednici Skupštine.

Kurti je rekao da je "ovo veliko dostignuće"

„Verujem da je ovo veliko dostignuće jer po prvi put proces dijaloga ulazi u fazu pregovora o opštem okviru, koji će biti pravno obavezujući i da rešiće fundamentalne probleme iz prizme međunarodnog prava. U ponedeljak uveče je ponuđen dokument kao zajednički dogovor i francusko-nemačkog predloga nigde nije bilo, osim pitanja registarskih tablica. Oni koji kažu da je ono što nije prihvaćeno u ponedeljak, prihvaćeno u sredu, ne znaju o čemu pričaju. Ono što je sinoć urađeno jeste da se promenila izjava Borelja. Mi nismo promenili stav, Borelj je promenio izjavu", rekao je Kurti.