Kurti: Pad porodice Jašari je podigao albanski narod i probudio međunarodnu savest

Kurti u Prekazu
Izvor: Reporteri.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti posetio je jutros, zajedno sa članovima vladinog kabineta, Memorijalni kompleks u Prekazu ističući da je to "mesto žrtvovanja i udruživanja, ali i put kojim Kosovo treba da ide", prenosi Reporteri.

Kurti je naglasio da je pad Adema Jašarija i njegove porodice podigao albanski narod na noge i probudio međunarodnu savest.

"Danas, prvog dana rada sa potpredsednicima vlada, došli smo u Prekaze, ovo mesto žrtvovanja i spajanja, gde su srpske snage ubile tri generacije porodice Jašari, ali je njihov herojski pad albanski narod podigao na noge i dao zamah vojsci, oslobođenju Kosova i probudilo je međunarodnu savest, koja je 24. marta 1999. poslala najmoćniju alijansu u istoriji čovečanstva protiv genocidne države poput Miloševićeve Srbije", rekao je Kurti.

On je istakao da "pravda za srpski zločin u Prekazu još nije uspostavljena".

"Sa velikim mislima i čežnjom se sećamo Šabana, Hameza, Adema Jašarija i ukupno 59 članova ove porodice, od kojih je polovina bilo žene i deca. Pravda za ovaj zločin Srbije nije uspostavljena, kao ni za mnoge druge mučenike širom Kosova. Njihova krv se nikada ne gubi, ime se nikada ne zaboravlja, vraćali smo se, vraćamo se i dolazićemo u Prekaze da bismo bolje znali kuda moramo da idemo", zaključio je Kurti.