Kurti pisao Janjiću: Vlada će zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu

Aljbin Kurti
Izvor: VOA

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je nedavno pismo igumanu manastira Visoki Dečani, ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio „posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleđa svih zajednica na Kosovu“.

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, oko čega nije još dobio odgovor.

O tom pismu informaciju je pružio ministar kulture Hajrula Čeku, koji je pismo objavio na društvenim mrežama.

„Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova, pobrinuću se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu“, napisao je Kurti.

On je istakao da su „kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica“.

„Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima“, poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo „direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajni izazovi“.

Miodrag iz Peći
26. Maj 2021.
Minimizirati osam vekova identiteta Srba, nhihove crkve, kulturnog nasleđa i istorije za rad nekakve imaginarne "Kosovorske" koja ne puni ni stoti deo od srpske i to sterilno, bez budućnosti, bez jezika, bez istorije... Ja da sam Albanac ne bi se ponosio time da sam Kosovar.
Čudo jedno, i Bošnjaci i Albanci mnogo vole nekada pogrdne nazive kao što je pored ostalih i grčki Ćami a mnogo im smeta što ih neki Srbi zovu onako kako oni sami sebe nazivaju Š(q)iptari.
Mili
26. Maj 2021.
Jako te muci Kosovo i narod Kosovski.
Kosovar je geografski pojam.Verovatno to znas.Pusti ti puste price kao "nemate ovo nemate ono".I ne brini ,nece niko da svojata pravoslavne crkve ili te druge hramove.Verovatno kroc istoriju ti hramovi su bili poseceni i od drugih naroda ,ne samo od slavena.U Decanskom monastiru postoji i dan danas ogroman luster(nije elektricni) kojega je monastir dobio na poklon od Skenderbega licno.
Sto se tice naziva za Albance-pa mozemo da se vratimo i na te nazive.Vecina poSrbiji Albance zove siptarima.Nista lose u tome samo sto to kazu da vredjaju i umalovazavaju druge.Ovde pogrdni naziv SKIJE(mn)ili SKA(JED) niko nikad ne koristi,barem ne ovi zadnjih 20 godina .Ko je sad kulturniji i tolerantniji.
Ja te lepo zovem da se vratis u Pec i prezivis ono malo godina sto ti he bog dao.
Miodrag iz Peći
27. Maj 2021.
@Mili. Nije istina da je "Kosovar" geografski pojam već ti u ličnoj karti lepo piše "Kosovar" i nigde nema ni mojeg Srbin ni tvojeg Albanac jer Kosovo je građanska država gde su po ustavu i Albanci i Srbi kao i njihov jezik i pismo ravnopravni - a da li je tako, odnosno da li se poštuje ustav?
Po vama je ustav Kosova kao Švedski sto, uzimate (primenjujete) ono što vam odgovara a ne poštujete ono što vam ne odgovara. Zašto se Vjosa i Kurti slikaju samo sa albanskom zastavom a ne i srpskom zar nisu vrhovna vlast svih građana.
Uopšte građanski koncept je ubitačan za sve đržave bivše SFRJ jer u CG ne priznaju skoro 40% Srba, ne piznaju jezik kojim govori 60% Crnogoraca i veroispovest skoro 80% hrišćana. Zato se gura i BiH u građansku državu da bi dominirali Bošnjaci. I čudo jedno da Albanci koji su u SFRJ skoro 50 godina uživali najveću autonomiju ikada bilo gde u svetu sada Srbima nećete da pružite ni deseti deo. Pominjete Republiku Srpsku a što pošteno ne kažete:
"Pa zar ne vidite šta smo vam mi Albanci učinili? "...
P. S. U Vukovom rečniku stoji da su Shqiptar Albanci ili na turskom jeziku Arnauti i tako vas naziva većina Srba i da je sreće da smo vas svi tako zvali jer bi se znalo da ste narod iza visokih Prokletija koje su Otomani i JBTito naselili da bi što duže vladali. I vaš pokret nije bio Iridentistički beć vazda i uvek separatistički.
Pa gde su vam biste Bora i Ramiza u šta je pretvoren memorijalni centar Landovica obavezna destinacija svih đačkih ekskurzija.
P. S. S. Hvala ti na lepim željama da pislednje dane provedem u mojoj rodnoj Peći ali i sam znaš koliko Srba ima u Peći a Albanaca, barem onih koje sam poznavao je sve manje.
St
26. Maj 2021.
Srbske hramove!!
Lii
27. Maj 2021.
Bravo Albin Kurti
Robertt
30. Maj 2021.
i ja kazem bravo kurti. jedno treba da znate !
nemce zovemo sfaba, maxhari, i i i
kada govoris alba ski onda se godi sqiptar.
ako neznas albanski i govoris svojim jezikom
odna se obracas sa albanac. prosto ko pasulj.
jer kod srba ispada da albanci u albaniju su
albancu, a albanci na kosovo su shiptari
to se namerno radi. provokacija cista .....