Kurti predstavio budžet za 2023. godinu građanima Prištine

Aljbin Kurti
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti građanima Prištine predstavio je budžet za 2023. godinu i istakao da je planirano da budžet Opštine Priština u narednoj godini bude 109 milona evra, prenosi Reporteri.

Kurti je istakao da će od tog iznosa, 66 miliona evra otići na operativne troškove, a još 43 miliona na kapitalne troškove.

„Za Opštinu Priština budžet za 2023. godinu iznosi 109 miliona evra: 66 miliona evra za operativne troškove i 43 miliona za kapitalne. Takođe, 51 milion evra od kapitalnih projekata šest ministarstava koji će se razvijati u Prištini, osim 5,5 miliona evra koji će biti izdvojeni za Univerzitet u Prištini“, rekao je Kurti.

On je dodao da Opština Priština nije potrošila 32 odsto budžeta iz 2021. godine i 51 odsto budžeta za 2022. godinu.

Kurti je naveo da, uprkos globalnim izazovima, 2021. godina se može smatrati uspešnom u pogledu budžetskih prihoda i ekonomskog rasta.

„Prošle godine smo imali najuspešniju godinu u pogledu budžetskih prihoda i ekonomskog rasta, uprkos globalnim izazovima, pandemiji kovid-19 i ruskom ratu u Ukrajini koji je izazvao destabilizaciju međunarodnih tržišta u energetskom smislu, ali i inflatornu krizu koja nije bila ograničena na naš kontinent. Budžet za 2023. je najveći u istoriji naše Republike, biće 3 milijarde i 212 miliona evra. Od njih će prihodi budžeta biti 2 milijarde i 184 miliona evra“, rekao je Kurti.

Kurti je istakao da je u okviru budžeta predviđeno povećanje budžeta za kapitalne investicije, dobra i usluge koje dostižu vrednost od 1,3 milijarde evra.

"To će pomoći povećanju poslovne aktivnosti i povećanju ekonomskog razvoja. Planirano je da budžet posvećen lokalnoj upravi i opštinama bude povećan za oko 100 miliona evra, sa 560 miliona evra u tekućoj godini na oko 660 miliona evra za 2023. godinu“,  dodao je Kurti.