Kurti: Budžet za 2023. godinu predviđa million evra za obnovu kuća Albanaca u Severnoj Mitrovici

Kurti i Murati
Izvor: Telegrafi

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da je million evra iz budžeta za 2023. godinu planirano za rekonstrukciju kuća Albanaca u Severnoj Mitrovici, prenosi Telegrafi.

"Mi smo zainteresovani da gradimo i razvijamo Mitrovicu, a kada kažemo Mitrovica, ne mislimo samo južno od Ibra, jer je za nas Mitrovica grad sa dva opštine. Važno je da postoji rekonstrukcija kuća zato smo prvobitno izdvojili milion evra i zainteresovani smo da ljudi imaju svoje kuće kako su rekli, zašto da plaćaju kiriju kad se zna gde su živeli do rata", rekao je Kurti na predstavljanju budžeta u Južnoj Mitrovici.

On je pomenuo napredak u mnogim oblastima u pogledu poboljšanja života građana i socijalne države, vladavine prava, pri čemu je istakao višemilionska ulaganja Vlade u različite važne projekte za opštinu Mitrovica, kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura itd.

"Budžet za 2023. godinu biće najveći budžet u istoriji naše zemlje. Biće 3 milijarde i 212 miliona evra, od čega će prihodi budžeta biti 2 milijarde i 884 miliona evra. U okviru budžeta predviđeno je 1,3 milijarde evra za kapitalne investicije, što će značajno doprineti jačanju poslovne aktivnosti i ekonomskom razvoju... Budžet koji je planiran za opštinu Mitrovica za 2023. godinu je preko 25 miliona evra... Dakle, ne samo da smo najdemokratskija država, već smo istovremeno i po vladavini prava prvi na Balkanu", rekao je Kurti.

On je rekao da je Kosovo država blagostanja koja garantuje besplatno visoko obrazovanje, dečije dodatke i novčanu podršku za novopečene majke, a dostojanstvene penzije posebno za invalidna lica.

Ministar finansija Hekuran Murati, govoreći o infrastrukturnim projektima, rekao je da je za put Priština-Mitrovica, čija izgradnja kasni zbog eksproprijacije, u budžetu za narednu godinu obezbeđeno dodatnih 21 milion evra, a da je ukupno iznos od 32 miliona evra.

On nije precizirao tačan datum njegovog završetka, ali, kako je rekao, ukoliko se ubrza dinamika radova, radovi mogu biti završeni tokom 2023. godine.

Prisutni građani su postavljali mnoga pitanja u vezi sa putnom infrastrukturom, zapošljavanju, penzijama rudara Trepče, proširenju električne mreže kroz duboka ruralna područja.

Brojni ekonomski stručnjaci, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vreme njegove vlade napravljen ekonomski progres. Podsećaju da je prema izveštaju Svetske banke na Kosovu inflacija dostigla čak 19,1 odsto,

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo svakodnevne višesatne restrikcije struje za domaćinstva.

Smatraju da je Kosovo u nikad goroj ekonomskoj situaciji, kao i da zakoni koje vlada donosi narušavaju tržišnu ekonomiju i odvlače investiture.

Takođe, prema poslednjem izveštaju Unicefa, na Kosovu će zbog rata u Ukrajini biti povećan broj siromašnih, tačnije da će broj siromašnih biti povećan za 41.500.

Kada se radi o vladavini prava stručnjaci smatraju da se manjinama uskraćuju osnovna prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica.

Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Nerešenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština.