Kurti: Sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj i malim Putinom iz Srbije, ugrožen mir na Balkanu

Aljbin Kurti za govornicom
Izvor: Koha ditore

Kosovski premijer Aljbin Kurti nazvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića "malim Putinom", istakavši da su sa njim i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu više nego ugroženi.

Kurti je na Fejsbuku poručio da Srbija, u vreme kada je, kako je dodao, ceo demokratski svet stao na stranu Ukrajine, podržava Rusiju.

"U vreme kada se ceo demokratski svet distancira od Putina, naš severni sused održava mitinge podrške Putinu, hvaleći ga i pravdajući njegove zločine u Ukrajini. Njegovi prijatelji u Srbiji i Republici Srpskoj imaju za cilj da namame Rusiju na Balkan. Na Zapadnom Balkanu Srbija ostaje jedina zemlja u Evropi koja odbija da sankcioniše Rusiju i, kao što smo videli ovih dana, čak je spremna da napusti proces evropskih integracija samo da bi ostala lojalna Putinu. Sa Putinovim prijateljem u Republici Srpskoj i malim Putinom iz Srbije, mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu nikada nisu bili ugroženiji", napisao je Kurti.

Kurti je dodao da možda deluje precenjeno kada se kaže da se u Ukrajini određuje budućnost sveta, ali da je potcenjivanje ako se samo kaže da se tamo brani Evropa i demokratija.

"Fašizam nije rezervisan za Nemačku i Italiju između dva svetska rata ili Pinočeov Čile pre pola veka. Svaki narod ili država može završiti u fašizmu", napisao je Kurti.