Pilipson: Rusija zainteresovana za mir na Balkanu, neosnovane optužbe za podrivanje stabilnosti

Jurij Pilipson
Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Direktor Četvrtog evropskog departmana Ministarstva inostranih poslova Rusije Jurij Pilipson izjavio je za Večernje novosti da je Rusija zainteresovana za mir na Balkanu i da je ruska politika u regionu usredsređena na doprinos dobrosusedstvu i razvoju, kao i da se protive nadmenoj percepciji Balkana kao objekta starateljstva.

“Definitivno smo zainteresovani za mir na Balkanu. Nakon godina sukoba i građanskih ratova, ljudi tamo su zaslužili miran i prosperitetan život. Ruska politika u regionu je, zapravo, usredsređena na doprinos dobrosusedstvu i razvoju. Aktivno učestvujemo u rešavanju situacije u Bosni i Hercegovini, insistiramo da se u potpunosti uzimaju u obzir interesi Srbije u vezi sa Kosovom i da nema nepravednog povlađivanja jednoj strani", rekao je Pilipson.

Kako je dodao, oni promovišu konstruktivnu saradnju na osnovu uzajamnog poštovanja sa svima koji su za to zainteresovani.

"Spekulacije da su bez evroatlantskog nadzora balkanske zemlje navodno nesposobne za normalnu koegzistenciju i napredak zaudaraju na neokolonijalizam. Oštro se protivimo nadmenoj percepciji Balkana kao objekta starateljstva, bilo čijeg feuda. Očigledno iz tog razloga slušamo potpuno neosnovane optužbe na svoj račun za podrivanje stabilnosti zarad nekih sebičnih, imperijalnih ciljeva. Da ostavimo to na savesti autora”, rekao je on, odgovarajući na pitanje o pojedinim tvrdnjama da bi region Zapadnog Balkana mogao da bude poprište novih sukoba u Evropi i da je Rusija ta koja bi tu nestabilnost mogla da izazove.

Na pitanje koliko zvanična Moskva razume položaj Srbije kada je reč o dešavanjima na istoku Evrope – Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine, ali se ne priključuje sankcijama Rusiji, Pilipson je rekao da se visoko ceni održiv i odlučan stav srpskih partnera u međunarodnim poslovima.

“Taj stav zahteva priličnu hrabrost u uslovima masovne rusofobične kampanje koju su SAD i njihovi saveznici pokrenuli pod izgovorom "ukrajinskih događaja". Dobro razumemo koliko vam nije lako da izdržavate bahatu spoljnu navalu koja ima za cilj da otvorenim ucenama natera Beograd da se odrekne kvaliteta odnosa sa Rusijom i svojih nacionalnih interesa. Mora se pažljivo odmeravati svaki korak i delovati oprezno. Težak zadatak, ali izvodljiv”, kaže Pilipson.

Upitan da li veruje da će Srbija ostati dosledna u stavu da ne podržava restriktivne mere zapadnih zemalja protiv Rusije, on je naveo da se nastavljaju redovni kontakti sa srpskim rukovodstvom koje “drži reč i ne pridružuje se antiruskim sankcionim bahanalijama koje je pokrenuo Zapad”.

“Polazimo od toga da ova principijelna odluka proizilazi iz korenitih, strateških interesa vaše države. Poštujemo ovaj izbor, posebno danas, kada se ukorenjuje moda da se "kažnjava" prijateljstvo sa Rusijom”, izjavio je on.

Pilipson kaže da smo danas svedoci sve veće rusofobične histerije, a na pitanje šta tačno znači to što su sve zemlje Zapadnog Balkana, osim Srbije i BiH, stavljene na listu "neprijateljskih zemalja Rusije", on kaže da su Srbija i BiH sačuvale dostojanstvo i zdrav razum.

“Ma koliko je to tužno, njoj su se priključile čak i one zemlje sa čijim smo narodima vekovima bili povezani bratskim vezama. U nizu slučajeva se to desilo suprotno javnom mnjenju, što je rezultiralo masovnim protestima i demonstracijama podrške Rusiji i njenoj politici - po svemu sudeći, nije sve tako beznadno. Činjenica ostaje činjenica: čitav niz balkanskih država se pridružio nezakonitim antiruskim sankcijama. Uveravanja o prijateljstvu su dezavuisana, saradnja je smanjena uz pratnju neosnovanog kritizerstva. Morali su se izvući odgovarajući organizacioni zaključci koji će nesumnjivo uticati na interese te grupe zemalja, uključujući i one materijalne. Srbija, kao i BiH, čuva dostojanstvo i zdrav razum, ne ulazi u takve "razuzdane igre" koje skupo koštaju učesnike. Zato ih nema na listi koju ste spomenuli”, rekao je Pilipson.

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije u novonastalim okolnostima i može li Srbija i dalje da računa na ruski gas po najpovoljnijim cenama, on kaže da se “trgovinsko-ekonomska saradnja između Rusije i Srbije razvija pošteno, u interesu naših zemalja i naroda, na osnovu pravno utvrđenih dogovora”.

“Jasno je da su se u sklopu gomilanja veštačkih prepreka, koje služe zapadnom sankcionom napadu na Rusiju, i u ovoj oblasti pojavili ozbiljni problemi. Udaraju i po nama i po našim partnerima, očekujući neku vrstu destruktivnog "disciplinskog" efekta. Siguran sam da ćemo zajedno pronaći neophodna rešenja. Ovo se odnosi i na energetski sektor. U više navrata smo naglašavali da se Rusija pridržava svih svojih obaveza, uključujući i u pogledu isporuka energenata Srbiji. Postoje dogovori, koji su postignuti na najvišem nivou, i oni će se striktno sprovoditi”, zaključio je Pilipson.