Kurti sa Trokazom: Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, Srbija da potpiše dogovoreno

Aljbin Kurti i Rene Trokaz
Izvor: Kabinet premijera Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom Francuske za Zapadni Balkan Reneom Trokazom i istakao da je Kosovo konstruktivna strana u dijalogu, ali da je od velike važnosti za dalji napredak u tom procesu da Srbija potiše sporazume koji su dogovoreni.

Ovo je prvi zvanični sastak Kurtija i Trokaza nakon njegovog imenovanja za izaslanika od strane Ministarstva spoljnih poslova Francuske krajem septembra ove godine.

Na sastanku je bilo reči o bilateralnim odnosima Kosova i Francuske, ekonomskoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na Kosovu, kao i o događajima u Banjskoj 24. septembra, navodi se u saopštenju vlade.

Kurti je na početku sastanka izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Kosovu predstavio mu rezultate vlade od kako je na čelu kosovske vlade.

U vezi sa procesom dijaloga, Kurti je istakao činjenicu da je Kosovo bilo i nastavlja da bude konstruktivna strana i posvećeno važnim koracima napred u ovom procesu i upoznao ga sa stavovima Vlade Kosova na sastanku 26. oktobra u Briselu sa evropskim liderima.

On je ponovio važnost potpisivanja sporazuma, jer, kako je rekao, normalizacija odnosa time dobija na stabilnosti, a implementacija dobija garancije.

Kada je u pitanju bezbednosna situacija, Kurti je rekao da Srbija predstavlja stalnu pretnju za Kosovo.

"Ona ima 48 isturenih operativnih baza oko granice sa Kosovom, a nedavno je rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice", rekao je Kurti i dodao da nedostatak sankcija Srbiji povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu.