Kurti: Sporazum o ZSO nema prioritet nad drugim sporazumima, jedini nije prošao test Ustavnog suda

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština ne može da ima prioritet među 33 sporazuma potpisanih u okviru briselskog pregovaračkog procesa, prenosi Reporteri.

Kurti je istiakao da postoji insistiranje raznih međunarodnih faktora da se ZSO kako je potpisana 2013. godine, a potom razrađena u sedam poglavlja sporazuma potpisanog 25. avgusta 2015. godine "više istakne". Kako je naglasio, sporazum o ZSO je jedini od 33 sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda.

„S jedne strane postoje 33 briselska sporazuma iz prošle decenije i ne postoji nijedan sporazum koji ima prioritet nad ostalim sporazumima. Ne postoji hijerarhija tih sporazuma. Ta 33 sporazuma su locirana u horizontalnoj ravni. Poštujem poverljivost razgovora, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet i da članovi predloga EU imaju brojeve, što znači da imaju rang. I nikada ne zaboravimo da u centru sporazuma treba da bude obostrano priznanje, jer će samo tako biti postignuta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije“, rekao je Kurti.

Derek Šole, savetnik u Stejt departmentu SAD, zatražio je od premijera Kurtija da prihvati predlog Evropske unije za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i da unapredi razgovore o Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Ovaj zahtev je juče ponovio portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs. Prajs je naveo da je poruka Sjedinjenih Američkih Država Kosovu da što pre započne proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom.