RSE: Taksa se ukida od 1. aprila, na snagu stupa reciprocitet sa Srbijom

Takse - ilustracija
Izvor: Zeri

Očekuje se da će kosovska vlada potpuno ukinuti stopostotnu taksu na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi ga zamenila punim merama komercijalnog i političkog reciprociteta. Zvaničnici u Vladi Kosova rekli su za RSE da je mera zasnovana na odluci od 20. marta, kada je vlada odlučila da ukine tekse na uvoz sirovina iz Srbije, prenosi prištinski Ljajmi.

Na osnovu te odluke rečeno je da će Vlada Kosova 1. aprila doneti odluku o ukidanju odluka prethodne Vlade od 21. i 28. novembra 2018. kada je taksa uvedena na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Potpredsednik vlade Kosova Haki Abazi rekao je za RSE da će se o svim tim merama odlučiti na osnovu akcija Srbije i Bosne i Hercegovine prema Kosovu.

"Sve ove mere su na nivou stvarnog reciprociteta, što je praksa oblika primene politike Srbije prema robi i trgovini sa Kosovom. Ove mere uglavnom spadaju u oblast slobodnog kretanja, ljudi, automobila i transportnih kamiona i zato što Srbija ne prihvata registarske tablice i primorava građane Kosova da ih zamene privremenim dokumentima. Takođe, u primeni mera postoji nivo proizvoljnosti, na primer, sertifikat o proizvodnji ili sanitarni sertifikat koji nije prihvaćen. Imamo slučajeva da i tokom tranzita robe preko teritorije Srbije ka zemljama Evropske unije postoje  barijere koje sprečavaju kretanje robe na teritoriji Srbije", rekao je Abazi za Radio Slobodna Evropa.

Kaže da je Srbija više puta primenila mere koje su naštetile kosovskim proizvođačima, a da nije poštovala Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA), što je, prema njegovim rečima, sprečilo da odnosi postignu ekonomsku održivost.

„Naravno da je na odlukama kosovskih institucija da se zaštite interesi zemlje. Imamo necarinske barijere koje je Srbija primenjivala uprkos tome što imamo CEFTA sporazum.

Došlo je do pozitivnog razvoja tokom razgovora nemačke kancelarke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je on pokazao spremnost za pregovore u procesu dijaloga o uklanjanju ovih necarinskih barijera", rekao je Abazi.

Carinici kosovskih carina kažu da su spremni da primene bilo koju odluku Vlade Kosova. Adriatik Staviljeci u izjavi za Radio Slobodna Evropa ističe da carina samo čeka uputstva Vlade Kosova.

„Obično carina sprovodi mere koje preduzima Vlada Kosova. Normalno, odluku o reciprocitetu i svaku odluku Vlade Republike Kosovo, Carina će poštovati maksimalno“, rekao je on.

Od ukidanja uvozne carine na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Staviljeci je rekao da je na Kosovo ušla roba u vrednosti od oko milion evra.