Kurti: Svako rešenje sa međusobnim priznanjem, Srbija nastavlja sa starim snovima

Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će se tenzije na severu Kosova nastaviti, ako zapadne demokratije budu dozvolile Srbiji da nastavi sa "svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod", prenosi Reporteri. 

Povodom nedavnih dešavanja na severu Kosova, Kurti je rekao da barikade i tenzije nose obeležje Beograda. 

Kurti je, uoči sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu 18. avgusta, rekao da bi svako rešenje trebalo da ima "međusobno priznanje u centru”.

"Mislim da je problem Beograda što jednostavno nastavljaju sa svojim starim snovima, koji postaju noćna mora za susede Srbije, ali i za sam srpski narod", rekao je Kurti za Fajnenšel tajms.

U tom kontekstu, Кurti je govorio i o ruskom uticaju na kosovsko-srpske odnose.

"Zabrinuti smo, ali se ne plašimo. Kako će se situacija razvijati mnogo zavisi od toga kakav će stav zapadne demokratije zauzeti prema Beogradu", rekao je Kurti. 

Kurti je ponovio da su "ono što Srbija želi evropski fondovi, rusko oružje, kineske investicije i američka tolerancija".

"Ako zapadne demokratije to više ne dozvoljavaju, rešenje će biti mnogo lakše postići. Ali ako (Srbima) bude dozvoljeno da igraju ovu igru, ova tenzija će se nastaviti", rekao je Kurti.

On je naveo da je veoma važno da su Srbi emancipovani od Slobodana Miloševića i Vladimira Putina. 

Kurti je opisao srpski nacionalizam i ruske interese kao "istu stvar", dodajući da bi raspad jednog oslabio drugi.

"Putin želi da dokaže da je intervencija NATO na Кosovu bila privremeni uspeh. Ali mi smo svedoci da je Kosovo tu da ostane", rekao je on za Fajnenšel tajms.