Milivojević: Ugrožavanje mira i dijaloga isključivo rezultat Kurtijeve politike

Milivojević
Izvor: Kosovo Online

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže, da smo, nažalost, navikli na pristup EU u kojem se dve strane, tačnije Beograd i Priština, uvek izjednačavaju, iako sada ne postoji apsolutno nijedan razlog da se srpska strana na bilo šta upozorava, prenosi Večernje Novosti.

Naime, Evropska spoljnopolitička služba (EEAS) je saopštila da je zabrinuta zbog nedavnog porasta zapaljive retorike između zvaničnika Beograda i Prištine, a posebno zbog izjave o ratu i sukobima na Zapadnom Balkanu.

"Visoki političari dve strane biće odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih tenzija i, potencijalno, nasilja u regionu. Obe strane moraju odmah da prekinu međusobna neprijateljstva i opasne izjave i da se ponašaju odgovorno", saopštio je EEAS.

Međutim Milivojević naglašava da Beograd ništa nije učinio da dovede u pitanje stabilnost i mir na ovim prostorima.

"Ispada da će biti odgovoran iako ničim ne doprinosi ovoj situaciji i ne dovodi u pitanje dijalog. Ugrožavanje mira i dijaloga isključivo je rezultat ponašanja prištinske strane i Kurtijeve politike. On tu politiku ne menja, ali očigledno da za to postoji razumevanje u zapadnim centrima moći, uključujući i EEAS", kaže on.

Milivojević ove poruke iz Brisela vidi i kao deo pritisaka na Srbiju u predvečerje nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

"Evidentno je u poslednje vreme da EU u ovom procesu nije nepristrasna. To će biti problem i u nastavku dijaloga i uticaće i na njegov tok i sadržinu", kazao je Milivojević.

Sudeći prema poslednjem potezu vrha Brisela, pred Srbima sa Kosova i Beogradom su veliki izazovi da sačuva mir i svoj narod u pokrajini, pogotovo kako se bude približavao 1. septembar, za kada je Kurti odložio početak primene odluke o zabrani srpskih ličnih karata i registarskih tablica, što je protivno svim postignutim sporazumima.