Kurtijeva savetnica za Bujanovac, Medveđu i Preševo: Tražimo prava koja imaju Srbi na Kosovu

Ardita Sinani
Izvor: Koha ditore

Savetnica premijera Aljbina Kurtija za Bujanovac, Medveđu i Preševo Ardita Sinani zatražila je "reciprocitet u pravima sa Srbima koji žive na Kosovu".

Sinani je u članku objavljenom na svom Fejsbuk profilu pobrojala sve što smatra da su postupci Srbije na štetu Albanaca koji žive na jugu Srbije. Ona tvrdi da se ne poštuju dogovori koji su postignuti za poboljšanje uslova života tamošnjih Albanaca, kao što su dijalog sa "izabranicima Doline", primena postojećih sporazuma za integraciju Albanaca i društveno-ekonomski razvoj tog dela zemlje. Takođe optužuje Beograd da je marginalizovao Vladino telo za Bujanovac, Medveđu i preševo i isključio Albance sa vlasti.

"Srbija nije sprovela suštinske ciljeve sporazuma koje je odobrila za "preševsku dolinu", kao što su: integracija, brzi ekonomski oporavak, povratak raseljenih i demilitarizacija regiona od strane specijalnih bezbednosnih jedinica. Pored ustavnih i zakonskih obaveza, kao i obaveza koje nameću sada priznati međunarodni ugovori, Srbija je dobila posebne obaveze prema Preševu, Bujanovcu i Medveđi sa tri posebna dokumenta, koje su odobrili republički izvršni i zakonodavni organi“, napisala je Sinani.

Ona je izbrojala i tri sporazuma koja su odobrili organi Republike Srbije, a "koje krši Vlada Ane Brnabić".

"Plan i program za rešavanje krize u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa odobren je od strane Vlade Republike Srbije i Vlade Savezne Republike Jugoslavije u februaru 2001. godine, poznat je po popularnom nazivu: „Čovićev plan“. Ovaj plan i program nastaje kao proizvod „Deklaracije o demilitarizaciji” koju su potpisale Oslobodilačka vojska Preševa, Medveđe i Bujanovca (OVPMB) i Nato, poznate kao „Konzulski sporazum”", navela je Sinani. 

Kao drugi dokument pomenula je "Sporazum o principima reorganizacije Zajedničkog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa“, koji su 2009. godine potpisali predsedavajući Zajedničkog tela i ministar Milan Marković, poslanik Riza Haljimi i šef Misije Oebsa u Srbiji, Hans Ola Urstad.

Zatim je kao treći navela "Plan u sedam tačaka“, koji je Vlada Republike Srbije usvojila 4. juna 2013. godine.

"Ovaj plan daje Vlada Srbije nakon uklanjanja spomenika bivšim borcima OVPMB ispred objekta opštine Preševo“, istakla je Kurtijeva savetnica.

"Ni Program iz 2001, ni Sporazum o reorganizaciji Zajedničkog tela iz 2009, ni „Plan sedam tačaka“ nisu dali ni minimalne rezultate u poboljšanju položaja dolinskih Albanaca. Naravno, to je zbog njihove autoritarne moći. To je njihova hegemonistička politika, protiv integracije Srba na Kosovu, protiv integracije Albanaca u Srbiji", poručila je Sinani. 

Kurtijeva savetnica kaže da je Srbija protiv suživota Srba sa Albancima na Kosovu, ali i za "Srbiju i Preševsku dolinu bez Albanaca".

"To je politika protiv mira između Kosova i Srbije. Između Albanaca i Srba. Upravo da se ne bi dešavala ovakva jednostrana i asimetrična rešenja koja produbljuju krizu i sukobe, "preševsku dolinu" treba uključiti u sve moguće scenarije. Zahtevamo reciprocitet u pravima sa Srbima Kosova“, naglasila je Sinani.