Kusari-Ljilja: Borelj pokazao pristrasnost prema Srbiji, jer je navikao da Kosovo popušta

Mimoza Kusari Ljilja
Izvor: Reporteri

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja izjavla je da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Đuzep Borelj pokazao totalnu pristrasnost u korist Srbije na poslednjem sastanku, jer je, kako je dodala, navikao da Kosovo popušta, prenosi Koha.

"Borelj je pokazao da je potpuno pristrasan. Pokazao je takođe rasistički i diskriminatorski jezik prema Kosovu sa trendom pretnji koje su se odrazile na odluku ambasadora EU za formalno glasanje o liberalizaciji viznog režima. Boreljove izjave pokazuju da će zadržati takvu poziciju. Razlog što se tako ponaša i što je imao takav pristup jeste to što je izgleda tako navikao. Verujem premijeru Kurtiju", rekla je Kusari-Ljilja.

Kako Koha podseća, dogovor u Briselu je je postignut na nivou glavnih pregovarača, dva dana nakon neuspeha sastanka kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Međutim, u pismu Borelja se ponovo ne pominje rok za postizanje konačnog sporazuma.

Kusari-Lila je rekla da postizanje sporazuma, bez pominjanja roka za konačni sporazum, nije "predaja Samoopredeljenja". Prema njenim rečima Kusari-Lilato što se je pominje rok u tom sporazumu ne znači da dijalog može da se produžava na neodređeno vreme.