Kusari-Ljilja: Odluka o ukidanju dinara nije narušila odnos sa saveznicima

mimoza kusari ljilja
Izvor: ekonomija onlajn

Predsednica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja ukazala je da je CBK donela odluku o ukidanju dinara kao nezavisna institucija, kao i da je predstavila tranzicioni plan od 10 tačaka, na osnovu koga neće biti kaznenih mera za one koji ne sprovodu odluku na vreme, prenosi Reporteri.

Kusari-Ljilja je istakla da je Kosovo i dalje u koordinaciji sa svojim saveznicima i pored toga što je nakon iznošenja odluke CBK bilo razlike u mišljenjima. Pojašnjava da su se te razlike odnosile isključivo na vremenske rokove primene odluke CBK.

"Već je više puta rečeno da je CBK donela odluku o ovoj uredbi kao nezavisna institucija, kao da je donela odluku o planu od 10 tačaka, koji, između ostalog, predviđa da neće biti kazne za one koji to ne sprovode na vreme, u periodu od tri meseca od stupanja na snagu", rekla je Kusari-Ljilja.

Podsetila je da su lideri Kosova povodom obeležavanja 16. godišnjice od proglašenja nezavisnosti potvrdili da su odnosi sa saveznicima i partnerima Kosova na visokom nivou.

"Verujem da je tokom svih deklaracija, a posebno onih povodom 16. godišnjice nezavisnosti, dovoljno naglašeno da lideri zemlje teže trajnoj saradnji i partnerstvu sa SAD i drugim prijateljskim zemljama koje su pomogle Kosovo u periodu oslobođenja, proglašenja nezavisnosti i izgradnje države. U ovom trenutku mogu reći da se koordinacija sa saveznicima nastavlja, postoje neka pitanja kao što je slučaj sa uredbom CBK u kojoj je bilo razlika, ali razlike su se odnosile na rokove implementacije te mere. Ponavljam da se komunikacija nastavlja sa SAD i drugim zemljama, ali uredba je pitanje Kosova i primene Ustava", navela je Kusari-Ljilja.