Zeka: Zabranom dinara Kosovo ulazi u diplomatski ćorsokak

Izmi Zeka
Izvor: Večernje novosti

Bivši zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova Izmi Zeka kaže da Kosovo nakon odluke Centralne banke da zabrani dinar ulazi u diplomatski ćorsokak, prenosi Dukađini.

Zeka smatra da je problematičan pristup predsednice Vjose Osmani.

"Čini se da Kosovo sada ulazi u ćorsokak. Sa partnerima morate biti oprezni u svojim stavovima. Problem sa dinarom će se ponovo odugovlačiti. Ova vlast će biti uporna u svojim stavovima. Nekako uvek uspemo da izgubimo saveznike, a Amerikanci su naši istorijski partneri", rekao je Zeka.

Jeton Haljimi sa Instituta za evropske studije kaže da premijer Kosova Aljbin Kurti "majstorski koristi Osmani".

"Kada njemu odgovara, natera je da reaguje, a kada ne - kaže joj da ćuti", primetio je Haljimi.

Stručnjak za bezbednost Valjdet Hodža kaže da je zahtev međunarodne zajednice da se odluka CBK odloži - izražavanje opreza prema Kosovu, kako "Srbija to ne bi iskoristila".

"Ove odluke su donesene u periodu velikih geostrateških dešavanja. Međunarodni partneri upozoravaju da Srbija ovu temu ne koristi kao produžetak Ruske Federacije da pojača svoj pritisak na srpsku zajednicu na Kosovu. Vreme je kada je Ruska Federacija praktično u ofanzivi, a i Kina čeka da vidi kako će se razvijati događaji u Ukrajini. Novi svetski poredak se grupiše i  sada smo u trećem hladnom ratu”, rekao je Hodža.