Kvinta ponovo traži od Vlade Kosova da sprovede odluku suda o manastiru Visoki Dečani

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Ambasadori Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američki Država pozdravili su današnju jednoglasnu izjavu Ustavnog suda Kosova u vezi sa neprovođenjem odluke o registraciji zemljišta manastira Visoki Dečani iz 2016. godine, pozivajući još jednom Vladu Kosova da bez odlaganja sprovede odluku suda.

U zvaničnoj izjavi za medije se navodi da je “zabrinjavajuće što je Ustavni sud Kosova primoran da podseti izvršne institucije da garantuju i primenjuju vladavinu prava u ovim davno zakasnelim slučajevima”

“Kao što je navedeno u izjavi Kvinte od 19. maja, poštovanje vladavine prava obaveza je svih vlada. Snažno ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi bez daljeg odlaganja potpunu primenu zakonite registracije zemljišta manastira Dečani, u skladu sa odlukom Ustavnog suda”, navodi se u saopštenju Kvinte.

Ambasadori Kvinte naglašavaju da je “podrška Kosova vladavini prava i nezavisnom pravosuđu zasnovana na potpunom i jednakom sprovođenju svih sudskih odluka, bez obzira na politička neslaganja”.