Selaković: Srbija će iskoristiti sve diplomatske i pravne mehanizme da zaštiti manastir Visoki Dečani

Nikola Selaković
Izvor: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je manastir Visoki Dečani jedna je od najvećih srpskih svetinja i nažalost, jedan je od najugroženijih spomenika svetske kulture u Evropi i na svetu.

Kako je Selaković ocenio u saopštenju za medije, to što prištinske institucije zahtevaju od organizacije "Evropa nostra" da Visoke Dečane uklone sa Uneskove liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Evropi, dovoljno govori o njihovim namerama.

"Neugroženost se dokazuje delima, a ne pozivima na tviteru ili političkim pritiscima. Naročito se ne dokazuje oduzimanjem 24 hektara manastirske imovine, izgradnjom magistralnog puta pored manastira uprkos odluci suda, oružanim napadima, terorističkim grafitima na zidovima manastira ili verbalnim pretnjama bratstvu", poručio je Selaković. 

Istakao je da manastir Visoki Dečani i bratstvo igumana Save Janjića konstantno dobija pretnje i najčešće je napadani objekat Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i pored toga što je pod stalnom zaštitom snaga Kfora.

"A sama činjenica da manastir neprekidno čuvaju pripadnici Kfora dovoljno govori o proceni Ujedinjenih nacija i njihove vojne misije na KiM o ugroženosti samog manastira. Uostalom, o tome svedoče i izveštaji Uneska, Stejt dipartmenta i drugih institucija i organizacija", istakao je Selaković. 

Naglasio je da će država Srbija nastaviti da pomaže manastir Visoki Dečani, i sve druge crkve i manastire u Eparhiji raško-prizrenskoj, ali i da svetu ukazuje, u Unesku i na svakom mestu u svakoj prilici, na ugroženost srpske i sveske kulturne baštine na Kosovu. 

"Visoki Dečani jesu nesumnjivo deo srpske i svetske kulturne baštine i za Srbiju imaju poseban značaj i izuzetnu vrednost i naša država će iskoristiti sve moguće diplomatske i pravne  mehanizme da ga zaštiti", poručio je Selaković.

Abvgd
18. Maj 2021.
Bravo bravo