Rode: Zemljište manastiru Dečani još nije vraćeno, odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene

Jorn Rode
Izvor: Koha ditore

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da u potpunosti podržava stav šefa misije OEBS u Prištini Majkla Davenporta, da odluka Ustavnog suda kojom je potvrđeno vlasništvo manastira Visoki Dečani nad 24 hekatara zemljišta, mora da bude sprovedena, prenosi Koha.

Ustavni sud Kosova je pre pet godina priznao imovinu manastira Dečani, koju osporava opština, i to zemljište još nije upisano u katastar kao crkveno vlasništvo.

Ambasador Nemačke Jorn Rode dao je punu podršku šefu OEBS na Kosovu Majkl Devenportu, objavivši na Tviteru izjavu u kojoj ističe da je situacija oko manastira složena.

“OEBS ima mandat koji se proteže kroz javnu sferu, bezbednost i demokratiju, ali je takođe od suštinske važnosti vladavina prava. A ako postoji odluka Ustavnog suda, važno je po našem mišljenju da to pravilo treba da se primeni. Naravno, znamo situaciju oko manastira i opštine koja je komplikovana. Takođe je važno da se uzmu u obzir interesi opštine i lokalne zajednice. Ali na kraju dana, odluke Ustavnog suda moraju biti sprovedene", rekao je Davenport za Interaktiv.