Lajčak: Dva prioriteta nove EK - odbrana i proširenje, ta se šansa ne sme propustiti

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Nova Evropska komisija, kako je najavljeno, imaće dva prioriteta - odbranu i proširenje i ta se šansa ne sme propustiti, ali je za to neophodno da Zapadni Balkan sprovede ozbiljne reforme, izjavio je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

"Ne sme se propustiti takva prilika. Bavim se regionom 25 godina i po prvi put vidim da je Evropska unija spremnija za Zapadni Balkan, nego što je region spreman za EU", poručio je Lajčak u obraćanju na konferenciji "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani.

Problem je, napominje, i što postoji jaz između onoga što EU kaže i onoga što radi, pa tako, primera radi, Evropska komisija daje preporuke koje bi Savet trebalo da podrži, ali to, ipak, nije slučaj.

U tom smislu naveo je Crnu Goru, zemlju koja je u procesu pridruživanja od 2012, a koja još uvek nije dobila odluku EU da je sledeća članica.

Naveo je i da bi, ako bi se proces vodio sadašnjom brzinom, bilo potrebno 150 godina da se zemlje regiona priključe Uniji.

Posledica svega je, upozorava, dramatično umanjenje kredibilnosti u proces proširenja.

Lajčak smatra i da je dobro što su Ukrajina i Moldavija uvedene u proces, jer svojim entuzijazmom podstiču Zapadni Balkan na evropskom putu.

Konstatovao je i da se na Balkanu osećaju dvostruki standardi, pa ljudi u regionu kažu: "Sa nama ste birokrate, a sa Ukrajinom razmišljate geostrateški".

Ako bi Ukrajina bila primljena u EU pre Zapadnog Balkana to bi imalo ogromne negativne posledice u ovom regionu, uveren je Lajčak. Zato smatra da EU treba da vrati kredibilitet u proces proširenja.

Ukazao je da je u poslednje vreme preduzeto više koraka u tom pravcu - od Plana rasta do dokumenta koji po prvi put govori o postepenom priključenju zemalja Zapadnog Balkana EU, te odluke da reforme i proširenje mogu da idu paralelno.

Lajčak je ocenio i da EU i SAD trenutno imaju najbolju saradnju, navodeći da je njihov zajednički cilj Zapadni Balkan u EU, a ne kao ranije, takmičenje američkih predstavnika ko može više da utiče u regionu.

Nekadašnja ministarka spoljnih poslova Austrije Benita Ferero Valdner rekla je da se Evropa nalazi u veoma opasnoj ratnoj situaciji, koja nije viđena od Drugog svetskog rata. Dodala je da su u prošlosti mnogi problemi, kao što su finansijska kriza, terorizam i drugo, sprečavali napredak u procesu proširenja.

Prisetila se da je, kada je učestvovala na samitu u Solunu 2003, EU pružila evropsku perspektivu Zapadnom Balkanu, ali budući da do toga nije došlo, javile su se frustracije.

"Neophodno je da se proširenje vrati na agendu", veruje Valdner, ali i dodaje da uzrok stagnacije procesa ne leži samo u EU, već i u samim zemljama kandidatima iz  regiona koje nisu ispunile obaveze.