Lajčak: Nema jačeg podstreka za rešavanje odnosa Beograda i Prištine od jasne perspektive u EU

Miroslav Lajčak
Izvor: Kosovo Online

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je danas u Ljubljani da je proširenje geopolitička potreba Unije da bude snažnija i otpornija i istakao da za rešavanje otvorenih pitanja, poput odnosa Beograda i Prištine ili pitanja BiH, nema snažnijeg podstreka od jasne perspektive za članstvo u Evropskoj uniji.

Lajčak je na konferenciji "Zapadni Balkan u EU" ukazao da se svi nalaze u teškoj eri u kojoj nedostaju globalna pravila, a globalna arhitektura posle Drugog svetskog rata više ne funkcioniše.

Kako je naveo, nedostatak globalnog autoriteta, koji bi mogao da zaustavi negativne procese podstiče "neke igrače" da rešavanju stvari jednostrano, nepoštujući pravila.

"Ovo je nova situacija za sve nas. Ruska agresija na Ukrajinu je najvidljivija i najtragičnija situacija", kazao je Lajčak.

Primetio je da nema ni pokušaja da se definišu nova pravila koja bi bila u skladu sa 21. vekom.

"Svi se žale, ali prave inicijative za to nema", dodao je Lajčak.

On je naveo da je agresija Rusije na Ukrajinu izazvala "pozitivnu situaciju" na EU, jer niko, ni u Briselu, nije očekivao da bi reakcija na rusku agresiju mogla da bude tako brza i odlučna, podsetivši da je Unija usvojila 13 paketa sankcija Moskvi.

To se, ukazao je, odrazilo i na odnos prema Zapadnom Balkanu.

"Shvatili smo da ne možemo sebi više da priuštimo da držimo ovaj region u sivoj zoni. Proširenje se sada vidi kao geopolitička potreba da EU bude snažnija i otpornija", naglasio je Lajčak.

Pozivajući se na rezultate Evrobarometra, konstatovao je da većina građana zemalja članica pozitivno gleda na proširenje, što znači da geopolitičko razumevanje postoji.

Ipak, primetio je da, i pored razumevanja, postoji i nemogućnost napretka.

"Poručujemo da smo ozbiljni, a na Balkanu kažu - da su to već čuli... Zato mislim da bi sada trebalo da jedna zemlja istupi, učini dramatičan napredak ka članstvu, jer bi to podstaklo proevropske stanke na Balkanu i povećalo podršku Evropskoj uniji", rekao je Lajčak, koji je govorio na panelu "Politička i bezbednosna situacija na Zapadnom Balkanu u kontekstu geopolitičkih promena u Evropi i svetu".

Poručio je da nema snažnijeg podstreka za rešavanje otvorenih pitanja, kao što su BiH i odnosi Beograda I Prištine, od jasne perspektive za članstvo u Evropskoj uniji.

Dodao je da je velika odgovornost na liderima u Uniju i u regionu da "ne izgube momentum".

"Moramo da prevaziđemo strah od širenja. Mi smo u EU uveli pravila i činimo teškim početak procesa. Ali, moramo da pronađemo balans između geopolitičke potrebe i zasluženog napretka. Proces mora biti kredibilan Ii transparentan, što ranije nije bio", rekao je Lajčak.

Naveo je da je važno za EU da razume da je proširenje dvosmerna ulica.

"To ne činimo samo za Zapadni Balkan, već i za nas. Ako verujemo da je EU globalni igrač, onda je Zapadni Balkan region u kojem možemo imati uticaj. A, doći će vreme kada ćemo morati da razgovaramo o novom poretku i onda će biti potrebno da EU bude globalni igrač, poštovan kao takav. Ail, za to je potrebno da imamo Zapadni Balkan", rekao je Lajčak.