Nema alternative za zemlje Zapadnog Balkana osim kao punopravnih članica EU

Nema alternative za zemlje Zapadnog Balkana osim kao punopravnih članica EU
Izvor: Kosovo Online

Ne postoji alternativa za Zapadni Balkan, osim da zemlje regiona postanu punopravne članice Evropske unije, poručio je osnivač i predsednik instituta "Prijatelji Zapadnog Balkana" Borut Pahor, otvarajući konferenciju "Zapadni Balkan u EU" u Ljubljani.

"Naziv konferencije - Zapadni Balkan U EU, nije samo moto ovog skupa, već naša misija, a to je da učinimo sve da se zemlje regiona pripreme da se što pre pridruže Uniji. Koje god pitanje da se postavlja na Zapadnom Balkanu odgovor je uvek - Evropska  unija. Nema alternative budućnosti Zapadnog Balkana osim kao punopravnih članica EU", istakao je nekadašnji predsednik Slovenije.

Svestan je, kaže, da postoje različita mišljenja o tome, ali za njega nema dileme.

"Naš predlog za debatu je da je cilj za proširenje 2030. godina. A, do tada i region i EU moraju biti spremni. Za to moramo da vidimo privrženost obe strane", dodao je Pahor.

Konferenciju u Ljubljani organizuju institut "Prijatelji Zapadnog Balkana" i "Nizami Ganjavi internešenel centar".

Bivši predsednik Bugarske i član uprave "Nizami Ganjavi internešenel centra" Rozen Plevneliev ukazao je da sva otvorena pitanja u regionu treba rešavati u duhu tolerancije, kako bi se očuvao mir.

"Mir nije nešto što se podrazumeva, potrebno je svakodnevno boriti se za mir. Nije moguće imati mir, posebno na Balkanu, ako postoje podele, verske ili nacionalne", ukazao je on.

Istakao je da je upravo Evropska unija - najbolja formula za mir.

"Unija je najbolji projekat u novijoj istoriji, gde svi, nezavisno od veličine teritorije, dele istu viziju i ista rešenja za mir. Mir nije moguć, ako zemlje poput Rusije okupiraju druge zemlje, ali i ako u zemljama nema reformi, jer tada nema investicija. Formula za mir, prosperitet i demokratiju je članstvo u EU, i u Nato, jer bez bezbednosnih garancija - nemate ništa", poručio je Plevneliev.

Skup u glavnom gradu Slovenije u dva dana okupiće 28 govornika iz 19 zemalja, uključujući sve zemlje regiona, ali i čak četiri bivša predsedavajuća Generalnoj skupštini UN.

Među učesnicima su i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, nekadašnja visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, bivši vršilac dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker, bivši predsednik Austrije Hajnc Fišer, bivši predsednik i premijer Crne Gore Filip Vujanović i Igor Lukšić, nekadašnji srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i nekadašnji predsedavajući SG UN Vuk Jeremić i drugi...