Lajčak: Očekujem da Beograd i Priština dođu na novu rundu dijaloga "otvorenog uma"

Miroslav Lajčak
Izvor: Facebook/Miroslav Lajčak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je novu rundu dijaloga Beograda i Prištine, dodajući da očekuje da obe strane dođu na sastanak ove nedelje "otvorenog uma".

"Kasnije ove nedelje, ugostiću glavne pregovarače Kosova i Srbije na još jednoj rundi razgovora kako bi se pronašlo privremeno rešenje za ljude pogođene odlukom Centralne banke Kosova. Očekujem da obe strane dođu na sastanak otvorenog uma, fleksibilne,  sa pristupom orijentisanim na rešenje i utemeljenim na idejama predstavljenim tokom prethodnih sastanaka", naveo je Lajčak na Fejsbuku. 

Kako je istakao, nakon posete četiri različite zemlje tokom protekle nedelje, ide u Bosnu i Hercegovinu, a glavna ideja prošlonedeljnih događaja bila je kako pretvoriti u stvarnost zamah za proširenje EU. Dodao je da je nedelju započeo u Sofiji u Bugarskoj gde se obratio na samitu "EU u susret Balkanskom forumu“.

"Iz Bugarske sam se uputio u Poljsku da razgovaram o regionalnom razvoju na Zapadnom Balkanu sa studentima Evropskog koledža u Natolinu. Dok sam bio u Varšavi, sastao sam se i sa poljskim državnim podsekretarom Marekom Pravdom radi detaljnog razgovora o regionu i šire. Nakon kratkog zaustavljanja u Briselu, nastavio sam ka Delfima u Grčkoj na godišnji ekonomski forum da bih govorio o Dijalogu, Zapadnom Balkanu i načinima za unapređenje EU integracije. Delfi su takođe bili dobra prilika za susret sa prijateljima, kolegama i politikolozima", naglasio je Lajčak.

Naglasio je da je protekle sedmice takođe imao priliku da razgovara o najnovijim dešavanjima u Crnoj Gori sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Bečićem, ministrom spoljnih poslova Ivanovićem i ministrom za evropske poslove Gorčevićem.

"Pozvao sam svu trojicu da ostanu na kursu reformi EU i izbegnu unutrašnja trvenja po cenu napretka na putu zemlje ka EU.