Latinović: Glavna tema Samita Oebsa rat u Ukrajini, usvajanje Deklaracije o borbi protiv korupcije važno za region

Branka Latinović
Izvor: Kosovo Online

Potpredsednica Foruma za medjunarodne odnose i bivša ambasadorka pri Oebsu, Branka Latinović izjavila je za Kosovo onlajn da se glavna poruka na ministarskom samitu Oebsa u Skoplju ticala rata u istočnom delu Evrope i istakla važnost usvajanja Deklaracije u borbi protiv korupcije.

Glavne poruke su, ističe Latinović, poslate ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, a na taj način i Rusiji, o potrebi poštovanja Helsinškog finalnog akta, između ostalog, kao prvog i najvažnijeg principa poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država i da se taj sukob okonča.

„U kontesktu toga su bile i odgovorajaća odsustva jednog broja država učesnica, s obzirom na prisustvo ministra spoljnih poslova. Druge teme su se odnosile, ono što je aktuelno u samom radu Oebsa, odnosno njegovih tela, pre svega vezano za klimatske promene, ali za sve ono što se dešava u Evropi i oko nas, uključujući i naš region, i tu treba istaći da je najznačajniji, po meni, za sada, dokument koji je usvojen u toku prvog dana samita, jeste  Deklaracija koju su potpisali ministri spoljnih poslova regiona u borbi protiv korupcije. Na ovaj način je odato priznanje, odnosno uvažen značaj koji Oebs ima u regionu i daje u borbi protiv korupcije, odnosno podrška i pomoći državama, pre svega, u kontekstu jačanja tih pravnih instrumenata, policijske saradnje da bi se taj jedan, ne samo regionalni, već globalni problem suzbio i sveo na što manju moguću meru“, rekla je Latinović.

Ostaje da se vidi, ističe Latinović, da li će se do završetka samita usvojiti još neki dokument ili potpisti neka deklaracija.

„Bilo da je ona regionalnog karaktera, u kontektu samog Oebsa, ili će biti uslova da se usvoji neki drugi dokument od strane svih država učesnica“, zaključila je ona.