Latinović: Procedura za hitnu sednicu SB nije jednostavna, važno kako će zahtev biti formulisan

Branka Latonović
Izvor: Kosovo Online

Branka Latinović, bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri Oebsu ocenjuje da su mnoge članice Saveta bezbednosti nezadovoljne poslednjim potezima Vlade Kosova i da Beograd u tome treba da vidi svoju šansu za zakazivanje vanredne, hitne sednice SB.

Latinović kaže da procedura zakazivanja sednice SB nije ni malo jednostavna i da postoje dva načina. Prvi je da se zahtev podnese aktuelnom predsedavajućem, a to je trenutno Gvajana.

"S obzirom da se radi o jednoj od zemalja Pokreta nesvrstanih, možda će imati malo više razumevanja“, kaže Latinović.

Ona ističe da je veoma bitno kako će sam zahtev za održavanje hitne sednice biti formulisan, odnosno šta će biti predmet tog zahteva, zato što se na osnovu toga pravi dnevni red, nakon čega sledi debata u SB.

„Jednostavnija je procedura ukoliko imate podršku nekog od članova SB koji će vam se pridružiti, odnosno pokrenuti taj zahtev i onda to traje mnogo kraće. Ukoliko ne, onda predsedavajući dostavlja taj zahtev na saglasnost, odnosno na razmišljanje svim članicama Saveta bezbednosti. Ukoliko se taj zahtev prihvati, ide se na razmenu mišljenja koja se obavljaju u okviru neformalnih konsultacija sa predlogom dnevnog reda. Taj predlog dnevnog reda je u osnovi ono što će prihvatiti Savet bezbednosti i ide se na debatu“, pojašnjava Latinović.

Ona kaže da bi u tom slučaju zahtev Srbije mogao da se nađe na dnevnom redu SB već za nekoliko dana. Ali, pre toga, ističe Latinović, potrebno je obaviti određene proceduralne radnje, dostaviti mišljenje svim stalnim članicama, sazvati neformalne konsultacije, formirati predlog dnevnog reda i zakazati sednicu.

„Vrlo je bitno da izvršite dobru pripremu, a ona se obavlja u bilateralnim konsultacijama. Ono što mi vidimo šta se dešava, odnosno, šta se odlučuje na Savetu bezbednosti, to je da se odlučuje na osnovu saglasnosti koju svaka država članica dobija od svog ’kapitola’, odnosno instrukcije koje dobijaju iz svojih glavnih gradova. U ovom slučaju nije dovoljno samo koncentrisati se na Njujork, nego je potrebno i na glavne gradove, u svim državama koje imaju svoje predstavnike u SB, bez obzira da li imamo bolje ili lošije odnose sa tom državom. Tu jako puno zavisi od argumentacije koja će se izneti“, naglašava Latinović.

Ona dodaje da bi to morao da bude dugoročan proces.

"To mora da bude kontinuitet dijaloga i meni se čini da smo tu malo jednosmerni, da smo suviše kritični prema onima sa kojima se ne slažemo i kada dođemo u ovakvu situaciju biće bitna argumentacija i ubedljivost tih podataka", navodi ona.

Upitana koliko je za zakazivanje sednice problematično to što je Kosovo priznalo devet članica SB, a šest nije, Latinović kaže da generalno nije dobro.

"Ali, trebati imati u vidu da su i vlade zemalja koje su priznale Kosovo izuzetno kritične, ne samo u vezi ovoga što se desilo, nego i u vezi kontinuiteta aktivnosti i akcija koje sprovodi sadašnja vlada Kosova, odnosno sam premijer Kurti i to je nešto što ne doprinosi onome što je glavni cilj svih aktivnosti predstavnika međunarodne zajednice koje su direktno uključene u ovaj proces pregovora i normalizacije odnosa, a to je da se ta skala koja doprinosi eskalaciji se smanjuje i da se ide na eliminisanje tih razloga. To je taj paket mera deeskalacije, što na ovaj način tome ne doprinosi, nego samo povećava i to u veoma osetljivoj oblasti. Nije to samo pitanje isključivanja dinara iz platnog prometa, nego i zatvaranje socijalnih ustanova, opština, zdravstvenih ustanova - to je nešto od čega običan čovek živi“, zaključuje Latinović.

Ona kaže da treba imati u vidu i da smo svedoci pojačane dinamike održavanja hitnih sednica Saveta bezbednosti navodeći nedavnu inicijativu Rusije u vezi sa bombardovanjem Sirije i Iraka.

„Koliko će se sve to uklopiti i koliko će SB imati vremena i sluha za ono što su naši problemi, mi to u ovom momentu ne možemo da znamo, a trebamo da imamo u vidu da je ovo što se dešava na Bliskom istoku jači svetski bezbednosni problem“, kaže Latonović.