Lavrov o Srbiji: Protivila se potčinjavanju Balkana Zapadu – rezultat je bilo bombardovanje

Sergej Lavrov
Izvor: RTRS

Kao rezultat protivljenja Srbije potčinjavanju Balkana Zapadu, usledilo je bombardovanje te zemlje, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na godišnjoj konferenciji za medije o glavnim spoljnopolitičkim događajima prethodne godine i ocenama situacije u svetu, prenose Novosti.

"Srbija se protivila da se Balkan potčini Zapadu i šta se dogodilo sa Srbijom? Godine 1998. godine, Džozef Bajden, koji je u to vreme bio senator, tražio je da pod hitno počne bombardovanje SR Jugoslavije, da se sruše svi mostovi preko Drine. I samo godinu dana kasnije to se i dogodilo", podsetio je Lavrov.

Lavrov je, takođe, upozorio na to da je politika Zapada usmerena na rušenje tradicionalnih veza i prijateljstava u raznim regionima sveta, a kao primer je naveo Balkan i bivše republike Sovjetskog Saveza.

Ocenio je da je politika Zapada zasnovana na rušenju tradicionalnih veza i prijateljstava.

"Vidimo to u mnogim regionima, na Balkanu i u mnogim bivšim sovjetskim regionima, kao i u svemu onome što se dešava u vezi s Ukrajinom, počev od 2014. godine, od Majdana, kada je rečeno da Ukrajina treba da bira da li je sa Zapadom, ili s Rusijom", istakao je Lavrov.

On je zaključio da Zapad svima daje na znanje da će sredstva koja koristi protiv Rusije upotrebiti i protiv bilo koje druge nepodobne države.

Prošla konferencija za novinare u januaru 2022. godine trajala je oko tri sata.

Ministar je tada uspeo da odgovori na pitanja oko 30 ruskih i stranih novinara o raznim temama: od pregovora sa Zapadom o bezbednosnim garancijama i kulturi otkazivanja u SAD do događaja u Kazahstanu početkom prošle godine i aktivnosti ODKB.