Lavrov: Umesto formiranja ZSO, Nemačka i Francuska predlažu novu inicijativu

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da zvanični Berlin i Pariz umesto Zajednice srpskih opština, sada predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Кosovu, prenosi Politika.

Lavrov je rekao da su sporazum o Zajednici srpskih opština i Minski sporazumi propisivali ista prava, za Srbe na Кosovu i Ruse u Donbasu.

Ruski ministar je podsetio na reči visokog predstavnika za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Evropske unije Đuzepa Borelja da Rusi nemaju šta da traže na Balkanu i da treba u potpunosti prekinuti sve kontakte Moskve sa Srbijom i drugim balkanskim državama, prenosi Sputnjik.

On je rekao da su 2013. godine u Briselu, uz posredništvo EU, lideri Srbije i Kosova potpisali dokument o formiranju Zajednice srpskih opština.

„I dalje niko to ne želi da realizuje. EU je već shvatila da Albanci u Prištini, to su već javno i saopštili, neće to da urade. EU je već pokazala nemoć. Francuska i Nemačka progutale su uvredu i predlažu novu inicijativu koja ne daje nikakva prava Srbima na Кosovu, ali zahteva od Beograda: ne želite da priznajete nezavisnost Кosova, ne morate, samo prihvatite da Кosovo, koje niste priznali, uđe u međunarodne organizacije, uključujući UN, Savet Evrope itd", rekao je on.

Lavrov je naglasio da su sporazumom o ZSO propisana prava Srba na Kosovu.

U tom dokumentu o Zajednici srpskih opština govori se isto što i u Minskim sporazumima, samo što je u kosovskom slučaju bilo reči o pravima Srba, a u Minskim sporazumima o pravima Rusa u Donbasu. I za jedne i za druge bila su propisana ista prava: pravo na jezik, rusko obrazovanje, prava da se formira svoja policija, prava glasa prilikom imenovanja sudija, prava na povlašćene ekonomske veze sa susednim regionima”, zaključio je Lavrov.