Lavrov uporedio Račak i Buču: Leševi militanata preobučeni u civile

Sergej Lavrov
Izvor: Tanjug / Раде Прелић

Ukrajinski režim, gubeći na bojnom polju, priređuje insceniranja „na krvi“ kako bi satanizovao Rusiju u očima međunarodne zajednice, navodi se u članku koji je objavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov za list "Izvestija", prenosi Nova S.

"Gubeći na bojnom polju, ukrajinski režim i njegovi zapadni pokrovitelji ne prezaju od krvavih insceniranja kako bi satanizovali našu zemlju u međunarodnom javnom mnjenju. Već su se dogodili Buča, Marijupolj, Kramatorsk, Kremenčug. Na pripreme novih insceniranih incidenata redovno sa činjenicama u rukama upozorava rusko Ministarstvo odbrane", primetio je Lavrov.

Provokativna insceniranja u izvođenju Zapada i njegovih poslušnika imaju prepoznatljiv potpis. I nisu počela u Ukrajini, već mnogo ranije, dodao je ministar, prenosi Sputnjik.

Lavrov kao prvi primer navodi Kosovo i selo Račak 1999. godine.

"Grupa inspektora OEBS-a stiže na mesto pronalaska nekoliko desetina leševa obučenih u civile. Šef misije odmah, bez ikakve istrage, objavljuje da je u pitanju genocid, iako nije u mandatu međunarodnog zvaničnika da donosi takve zaključke. NATO odmah počinje oružanu agresiju na Jugoslaviju, namerno uništavajući televizijski centar, mostove, putničke vozove i druge civilne objekte. Kasnije se sa sigurnošću ispostavlja da ubijeni nisu bili civili, već militanti bandi Oslobodilačke vojske Kosova, preobučeni u civilnu odeću", navodi se u tekstu.

Međutim, inscenacija je već poslužila kao izgovor za prvu od potpisivanja Završnog akta iz Helsinkija 1975. o nezakonitoj upotrebu sile protiv države-članice OEBS-a. Indikativno je da je šef misije OEBS-a, čija je izjava poslužila kao okidač za početak bombardovanja, bio američki državljanin Vilijam Voker.

Glavni rezultat agresije je nasilno odvajanje Kosova od Srbije i stvaranje tamo najveće američke vojne baze na Balkanu Bondstil, piše Lavrov.

U članku se dalje navodi kao primer 2003. godina i čuveni performans državnog sekretara Kolina Pauela u Savetu bezbednosti UN sa epruvetom nekog belog praha, koji je celom svetu prikazan kao antraks, navodno proizveden u Iraku.

I opet, insceniranje je uspelo: Anglosaksonci i njima slični bombardovali su Irak, koji još uvek ne može u potpunosti da obnovi svoju državnost. Dezinformacija je brzo razotkrivena: svi su priznali da u Iraku nije bilo biološkog oružja niti drugog oružja za masovno uništenje.

Kasnije je jedan od pokretača agresije, britanski premijer Toni Bler, priznao da je sve bilo podmetnuto, rekavši nešto u stilu: "Pogrešili smo, svima se dešava", podsetio je Lavrov

Sam Pauel se kasnije pravdao činjenicom da su mu „namestile specijalne službe“. Bilo kako bilo, to je bila još jedna montirana provokacija koja je poslužila kao izgovor za sprovođenje planova za uništenje jedne suverene zemlje.

Lavrov dalje podseća na Libiju 2011. godine i ubistvo Gadafija, zatim se desila Sirija 2013. i insceniranjima Belih šlemova, a posle toga prevrat u Ukrajini 2014. godine.