Lazarević: Američka vojna donacija KBS - jasna poruka Srbiji

General Vladimir Lazarević
Izvor: Kosovo Online

Nova američka vojna donacija oklopnih vozila otpornih na mine – poznatijih kao "gardijan“ - Kosovskim bezbednosnim snagama, a svega nekoliko dana pred najavljene pregovore Beograda i Prištine, na neki način je i jasna poruka Srbiji, mišljenje je Vladimira Lazarevića, penzionisanog general-pukovnika Vojske Jugoslavije, bivšeg komandanta Prištinskog korpusa za vreme rata na Kosovu i NATO bombardovanja SRJ.

Sagovornik Sputnjika kaže da ta donacija nije novina, ali da bi mogla da bude indikator namera zapadnih centara moći i Prištine. Dakle, oni ne isključuju ni ulazak u najgori scenario koji može da dovede do nekih dramatičnih događaja na Kosovu.

"Zašto bi njima bili potrebni oklopnjaci otporni na mine? Zato što je vrlo moguće da su neka mesta pod minama. Njihovim minama“, kaže Lazarević.

Činjenica da se u poslednjih mesec–dva aktivnost u naoružavanju i obuci KBS intenzivirala, počev od najave gradnje baze u južnoj Mitrovici i izgradnje hrvatskog kampa na Kosovu namenjenog za obuku vojnog kadra, pa do naoružavanja i zahteva Prištine da snage KBS smeju da se slobodno kreću severom Kosova, loši su signali. 

Jačanje oružane moći Prištine

"Iz dana u dan, pojedini centri moći, a tu pre svega mislim na NATO moćnike, pokazuju da im nije stalo do regionalnog mira. Za mene nema nikakvog iznenađenja u ovome jer se radi o istim centrima moći koji su i stvorili terorističku paravojsku, koja je nanela ogromno zlo pre svega, srpskom narodu. Oni i dalje paze i maze to čudo koje su stvorili iz svojih najmračnijih ciljeva kako bi držali pokorno ovaj deo Balkana ali i šire“, ukazuje bivši komandant Prištinskog korpusa.

Po njegovom mišljenju ovo je deo šireg procesa najtežih pritisaka koji se već par meseci odvijaju prema Srbiji, a očekuju se još veći.

"Drugim rečima, pojačavaju pritisak na Srbiju jačajući tzv. vojsku Kosova, iako po Rezoluciji 12 44 osim KFOR nijedna vojska ne sme da bude prisutna na Kosovu“, napominje Lazarević.

Lazarević smatra da sve ovo što se dešava nije dobro sa apsekta bezbednosti, posebno za Srbe koji žive na Kosovu.

"Inače, što se tiče neke vojne moći same tzv. vojske Kosova, nje nema. Osim, što imaju podršku zapadnih partnera u smislu kršenja svih međunarodnih standarda“, napominje naš sagovornik.

Lazarević zaključuje da trenutno Zapad na sve načne pokušava da pritisne Srbiju kad je reč o Kosovu, počev od diplomatskih do ekonomskih pritisaka.

"Ali, ukoliko to ne uspe, niko ne može da garantuje šta će Prištini, odnosno NATO-u, pasti na pamet,“ zaključuje on.

Od Amerike dobili i PVO

Oklopnjaci "gardijan“ - tip M1117 bili su jedno od prvih američkih vojnih vozila izgrađenih na specijalizovanom trupu otpornom na mine. Nakon 2001. godine služili su kao direktan odgovor na pretnju američkim snagama u Iraku i Avganistanu. Naoružani su bacačima granata koji mogu da pogode cilj na razdaljini većoj od dva kilometra, a mitraljez im  je montiran u kupoli. Srednji mitraljez nalazi se ispred grotla.

Kosovo za sada raspolaže modernim naoružanjem, uglavnom za pešadijske jedinice: od pištolja, pušaka, puškomitraljeza, snajpera - malog i velikog dometa. Imaju i oklopna vozila na kojima su integrisana sredstva za vatrenu podršku, bacače granata malog dometa i prenosna sredstva za protivoklopnu borbu, odnosno ručne raketne bacače za protivoklopnu borbu.

Nakon osnivanja vojske, 2018. godine, određene države kroz donacije su im ustupile složenija borbena sredstva i sisteme. To se pre svega odnosi na različite tipove minobacača, haubica, prenosnih protivoklopnih raketa malog i srednjeg dometa, od tri do pet hiljada metara. Dobili su od Amerike i sistem PVO, za gađanje niskoletećih helikoptera, aviona, i slično.

Vlada Aljbina Kurtija predvidela je za period 2022-2024 godina, budžet za vojsku Kosova veći od 100 miliona evra.

Volkov
08. Jun 2021.
Jasna poruka je da se na Balkanu nazalost granice uvek crtale ratom.
emin
08. Jun 2021.
kako je svet zlocinac koji ubio civile a sad hoce opet da budemo bez oruzje da dogje opet a haha zlocince sad je druga prica do godine na nish zlocince jos nista nisi vidio sad jos malo koja sila ce da budw kosovo
Lii
08. Jun 2021.
Bravo kbs
Mali Mrav
08. Jun 2021.
Ja se nadam da se to oružje neće upotrebiti nikada na Balkanu. Rat ne treba nitkome.
Lio
08. Jun 2021.
Lazarevic Nema rezolucija 1244