LOKALNI IZBORI Drugi krug glasanja za vlast u 21 opštini

Lokalni izbori - Severna Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

Građani Kosova danas ponovo izlaze na birališta u 21 opštini, nakon što je u prvom krugu 17. oktobra u preostalih 17 odlučen pobednik.

Na Kosovu su u 7 sati otvorena birališta, glasa se u 575 biračkih centara, sa ukupno 1.638 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 19 sati.

Centralna izborna komisija je potvrdila birački spisak koji sadrži 1.260.571  birača.

Osim gradonačelnika Peći i Južne Mitrovice ostali kandidati u gotovo svim velikim opštinama na Kosovu nisu uspeli da osiguraju više od 50 posto glasova u prvom izbornom krugu.

Među opštinama u kojima se održava drugi krug izbora je i jedna opština sa srpskom većinom - Klokot. U ostalih devet opština sa srpskom većinom, Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću, Zubinom Potoku, Gračanici, Štrpcu, Ranilugu, Partešu i Novom Brdu kandidati Srpske liste su pobedili u prvom krugu izbora održanih 17. oktobra.

Kandidat Demokratskog saveza Kosova Perparim Rama u trci je za mesto gradonačelnika Prištine sa kandidatom Pokreta Samoopredeljenje Arbenom Vitiom, i tu će se voditi najvažnija i najneizvesnija borba.

U Prizrenu kandidat iz Pokreta Samoopredeljenje Mitaher Haskuk takmiči se sa kandidatom Demokratske partije Kosova Šaćirom Totajem.

U Gnjilanu su u trci za gradonačelnika kandidat DSK Ljutfi Haziri i Aljban Hiseni iz Pokreta Samoopredeljenje.

Ardian Đini će u Đakovici pokušati da zadrži fotelju gradonačelnika još jedan mandat u trci protiv Mimoze Kusari koja pokušava da povrati izgubljeno poverenje od pre četiri godine.

U opštini Glogovac održaće se drugi krug između Ramiza Ladrovcija iz DPK  i Dritona Ajazija iz stranke Demokrata za Glogovac. 

U opštini Kačanik u trci za gradonačelnika su kandidat DPK i Pokreta Samoopredeljenje.

Kandidat iz DSK Bedžet Dželjadini ulazi u trku sa Šabanom Šabanijem iz DPK u Dragašu, dok će se Burim Beriša iz DSK takmičiti protiv Envera Bajčinca iz Pokreta Samoopredeljenje u Kosovu Polju.

U Istoku će u drugom krugu biti Iljir Ferati iz DSK protiv kandidata ABK Beka Beriše.

Kandidat iz Građanske inicijative Džafer Gašija takmičiće se u opštini Obilić protiv Haljilja Tačija iz Pokreta Samoopredeljenje.

U drugi krug u opštini Klina idu Zenun Eljezaj iz ABK i Esat Raci iz DPK.

U Kamenicu će se u drugom krugu takmičiti Kendron Kastrati iz Socijaldemokratske stranke i Kadri Rahimaj iz Samoopredeljenja.

Za gradoonačelnika u Orahovcu takmičiće se  Smajlj Ljatifi iz ABK protiv kandidata Visara Korenica iz PokretaSamoopredeljenje.

Opština Podujevo ide u drugi sa kandidatima Ekremom Hisenijem iz DSK i Spejtimom Bulikom iz Samoopredeljenja.

U Vitini, Sokol Haljiti iz DSK ide u drugi krug sa kandidatom Samoopredeljenje Arsimom Ademiem.

Kandidati za opštinu Junik za gradonačelnika su Agrona Kučija iz ABK i Ruždija Šehua iz DSK.

Opština Mališevo ide u drugi krug sa Ekremom Kastratijem iz Socijaldemokratske inicijative i Isnijem Kiljajom iz DPK.

U trci za gradonačelnika u Vučitrnu takmičiće se u drugom krugu Ferit Idrizi iz DPK i Džafer Tahiri iz DSK.

U Štimlju, Ćemajlj Aljiu iz Pokret Samoopredeljenje ulazi u trku protiv Naima Ismajljia iz DPK.

U opštini Klokot u drugom krugu će se takmičiti Vladan Bogdanovića iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz GI Srpska narodna sloga.

Opština Mamuša ide u drugi krug sa Abdulhadijem Krasnićijem i Arifom Butućijem iz turskih partija.

Glasačka mesta otvaraju se u 7h, a zatvaraju u 19 časova.