Političke partije u Severnoj Makedoniji predstavile izborne programe

Severna Makedonija izbori
Izvor: Drzavna izborna Komisija Severne Makedonije

Najveće političke partije u Severnoj Makedoniji ovog vikenda su predstavile programe za parlamentarne izbore, a deo njih promovisali su i nosioci poslaničkih lista, kao i predsednički kandidati. Očekuje se da će redosled predsedničkih kandidata na glasačkim listićima biti objavljen danas.

Partija VMRO-DPMNE juče je promovisala izborni program za predstojeće izbore, a SDSM je u subotu održao kongres na kojem je promovisao nosioce kandidatskih lista za poslanike.

"Platforma 1198" VMRO-DPMNE oslanja se na pet ključnih stubova, a dominantna u programu je privreda, između ostalog, ukidanje balansa, reorganizacija institucija i nova ministarstva energetike i socijalne politike, demografije i omladine", ukazao je lider partije Hristijan Mickoski.

Pet ključnih stubova programa VMRO-DPMNE, kako je rekao Mickoski, su aktivna i stalna borba za kvalitetan životni standard, otvaranje fronta protiv korupcije, rad institucija po zakonu, obezbeđivanje funkcionalnog sistema za građane i zajednički patriotizam koji je, kako je rečeno, u suštini patriotizam koji ujedinjuje.

Program SDSM-a, kako je u subotu istakao lider stranke Dimitar Kovačevski, zasniva se na nekoliko stubova, evropskim platama i životnom standardu, dostojanstvenom životu penzionera i podršci mladima, snažnoj domaćoj ekonomiji i modernoj evropskoj infrastrukturi. On je najavio novogodišnji paket od 100 evra za svakog penzionera u zemlji i 200 evra mesečno u prvih 12 meseci za svako prvo zapošljavanje osoba do 26 godina. Obećao je da će pregovore sa EU završiti do 2028. godine, a članstvo do 2030, kada će prosečna plata biti od 1.100 evra i minimalna zarada od 600 evra.

Pod motom "Jako, odgovorno i pošteno za pristojan život i evropsku budućnost", partija NSDP juče je održala Šesti kongres na kojem je najavila podršku aktuelnom predsedniku Stevi Pendarovskom, kao i učešće u Evropskoj koaliciji koju predvodi SDSM  na parlamentarnim izborima. Pozdravne govore na Kongresu održali su i predsednik Pendarovski i lider SDSM Dimitar Kovačevski, koji je rekao da se nada dvostrukoj pobedi i da će mandat dodeliti mandataru Kovačevskom. U njegovom prvom mandatu, kako je rekao, zemlja je ušla u Nato, a u drugom će u EU.

Centralni odbor partije DOM-a doneo je odluku da predsednica stranke Maja Moračanin bude kandidat za poslanika na šestoj poziciji na zajedničkoj listi koalicije koju predvodi SDSM u Prvoj izbornoj jedinici. Kako je saopšteno iz DOM-a, članovi Centralnog odbora izrazili su zadovoljstvo što su od kandidata za predsednika Steve Pendarovskog prihvatili zahteve DOM-a koji se odnose na zaštitu životne sredine i doneli odluku da podrže njegovu kandidaturu.

Iz koalicije koju predvodi SDSM juče je izašla partija "Dostojanstvo". Partija je obavestila da je rukovodstvo donelo odluku da prihvati mogućnost koalicije sa VMRO - DPMNE.

Stranka ZNAM održala je i konvenciju za predstavljanje predsedničkog kandidata i nosilaca lista za poslanike. Kandidat za predsednika države Maksim Dimitrievski naglasio je da je opredeljenje ZNAM-a da svi koji žive u državi proizvode dovoljno hrane i energije da, kako je rekao, "možemo biti svoji na svome".

Danas se očekuje da Demokratska unija za integracije (DUI) potpiše koalicioni sporazum sa DPA Menduha Tačija, a mediji prenose da će u ovu koaliciju ući i stranka aktuelnog načelnika opštine Šuto Orizari, Kurta Duduša. Istovremeno, ranije je DUI potpisao koalicioni sporazum sa strankom Skendera Redžepia Zeida.