Maljići: Kosovo u članstvu Saveta Evrope je ideja zapadnih ambasada

Škeljzen Maljići
Izvor: Kosovo Online

Prištinski analitičar Škeljzen Maljići kaže za Kosovo onlajn da ideja Kosova da postane član Saveta Evrope dolazi od zapadnih ambasada i diplomatskih krugova.

Vlada Kosova je održala danas sastanak na kome je odobrila inicijativu za članstvo Kosova u međunarodnoj organizaciji Savet Evrope.

Kako kaže analitičar Škeljzen Maljići, ukoliko Kosovo postane deo ove organizacije postoji mogućnost da unapredi svoj međunarodni status.

"Ideja da Kosovo postane članica Saveta Evrope došla je od zapadnih ambasada i diplomatskih krugova, da se iskoristi situacija kada Rusija više nije član. Koliko se zna, postoji dvotrećinska većina evropskih zemalja koji su iritirani ruskom agresijom u Ukrajini. Možda se na taj način unapredi međunarodni status Kosova ako uđe Savet Evrope", kaže Maljići.

Prema njegovom mišljenju, bitnije je da Kosovo postane deo NATO.
 
"Videćemo šta će se desiti. Važno je da Kosovo uđe u Partnerstvo za mir, što je predvorje NATO pakta. Za pristup NATO treba mnogo uslova da ispuni, kosovska vojska se postepeno izgrađuje, do 2028. biće malo više unapređena. Ovo je proces koji ne može da se zaustavi već može malo da se omete. Riskantne kontramere od strane Srbije ili Rusije ne verujem da mogu da se otvore", istakao je Maljići.