Maljoku: Ni Beograd ni Priština ne mogu da promene način na koji se vodi dijalog

Maljoku
Izvor: Kosovo Online

Iz Pokreta Samoopredeljenje proteklih dana čuli su se zahtevi da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude reformisan, a tim povodom politikolog iz Prištine Aljbinot Maljoku kaže za Kosovo onlajn da ne vidi da jedna strana, bilo Srbija, bilo Kosovo, ima kapacitet i mogućnost da promeni tok i način na koji se vodi dijalog u Briselu.

"Dijalog između Kosova i Srbije koji je počeo 2011. godine ima svoj tok. Na početku se objašnjavalo da ima tehničku konotaciju, kasnije političku, a sada su tu i politička i ekonomska pitanja. Na dijalog najveći uticaj ima Evropska unija kao pomagač ovog procesa i nijedna strana nema mogućnost da ga promeni. Strane mogu da koče dijalog ili ga zaustave na neki period, ali nikako da promene njegov kurs ili potrebe koje proizlaze iz tog dijaloga", kaže Maljoku.

Upitan da li bi kao novi posrednik u dijalogu Borut Pahor mogao da unese novu energiju koja bi ovaj proces pogurala napred, naš sagovornik kaže da bi novi posrednik trebalo da bude neko iz većih i jačih zemalja EU. 

"Pahor je čovek koji iza sebe ima lepu karijeru, doneo je neke odluke koje su bile od velike važnosti za odnose između Slovenije i Hrvatske, ali na osnovu potreba dijaloga između Kosova i Srbije mislim da bi posrednik trebalo da bude neko drugi, iz neke zemlje sa snažnijom politikom unutar EU, ne neko iz Slovenije", kaže Maljoku.