Maljoku: Štetna izjava Osmani, Kosovo nije u poziciji da preti prekidom dijaloga

Vjosa Osmani u Skupštini Kosova
Izvor: Kosovo Online

Politički analitičar Aljbinot Maljoku komentarišući izjavu predsednice Vjose Osmani da ukoliko se suspenduje odluka o ukidanju viza da će to značiti prekid dijaloga Kosova i Srbije, kaže da Kosovo nije u poziciji da preti prekidom dijaloga, prenosi Ekonomija onljan.

Maljoku smatra da je izjava predsednice Osmani suprotna duhu bivšeg predsednika Ibrahima Rugove koji ona tvrdi da sledi.

„S tim u vezi, smatrajte da to trenutno nije bila odgovarajuća izjava, jer bi bilo dobro da predsednica Osmani pokaže spremnost koja postoji na Kosovu u vezi sa sprovođenjem francusko-nemačkog plana“, rekao je on.

Maljoku je istakao da izjava predsednice Osmani šteti poziciji Kosova i kaže da Kosovo nije u poziciji da preti, već da treba da pronađe alternative koje otvaraju perspektivu.

„Pristup predsednice Osmani kroz ovu izjavu nije u skladu sa suštinskim ciljem Kosova, stvaranjem boljih diplomatskih i međunarodnih odnosa sa prijateljskim zemljama, ali i onima koje tvrde da su prijateljske zemlje Kosova. Kao takva, ova izjava u svakom slučaju šteti međunarodno narušenoj poziciji Kosova i smatram i ocenjujem da je bilo neprikladno imati ovu takozvanu pretnju zbog činjenice da stav Kosova nije da preti, već da pronađe alternativu koja će otvariti perspektivu. Posebno one alternative koje su u skladu sa integracionim ciljevima Kosova koje sama vlada, samo predsedništvo uvek predstavlja, a to su integracije u EU“, rekao je on.