Maljoku: Vlada treba da promeni stav, mere koštale Kosovo u mnogim aspektima

Aljbinot Maljoku
Izvor: Kosovo online

Iako kaže da su mere EU bile nepravedne, politikolog Aljbinot Maljoku ističe da su one koštale Kosovo imidža, a Kosovo nije preduzelo nikakve korake po pitanju ovih sankcija, prenosi Gazeta Blic.

„Ove mere su koštale Kosovo u mnogim aspektima, ne samo u ekonomskom smislu već i u pogledu imidža. U ovom periodu, Vlada Kosova, koja je bila odgovorna u smislu posledica, nije preduzela korake koji se preporučuju, posebno od saveznika, što je koštalo Kosovo. S druge strane, najgore je to što kosovska vlada i dalje spekuliše o verovatnoći ukidanja mera, što ne ostavlja utisak, posebno u ovim okolnostima, na institucije Evropske unije. Sada kada se mere ponovo mogu ukinuti, ne bi bilo potrebe da se spekuliše pošto je zamenik premijera Kosova dobio suštinsku poruku”, rekao je Maljoku.

Naveo je da je trenutna vlada došla uz pomoć glasova naroda Kosova, ali i da je u međuvremenu narušila odnose sa partnerima.

„Mnogo je faktora koji to pokazuju, ne samo od nas koji to razotkrivamo, već i činjenice govore da nisu dobri. U svakom slučaju, Vlada Kosova je kriva što nije imala mudrosti da shvati njenu težinu, interes Republike Kosovo u odnosu na održavanje ovih odnosa, zatim i dvoličnost Evropske unije u odnosu na Kosovo“, rekao je Maljoku.

Dodao je da Vlada Kosova treba da promeni svoj stav.

„Imam utisak da premijer zemlje nema ni volju ni želju da se menja u ovom izveštaju, posebno kada se vidi da smo u procesu izbora“, zaključuje Maljoku.