Ukšini: Postoji mogućnost da sankcije Kosovu budu ukinute

Sile Ukšini
Izvor: radiokosovaelire.com

Bivši ambasador Kosova u Albaniji Silje Ukšini smatra da postoji mogućnost da kaznene mere koje je EU uvela Kosovu zbog eskalacije sutuacije na severu, budu ukinute i navodi da je nepošteno to što su još na snazi s obzirom da je Kosovo ispunilo uslov za njihovo ukidanje, prenosi Dukađini.

Što se tiče toga da li će biti preporuka za njihovo uklanjanje, Ukšini kaže da postoje tri stava unutar EU, pa i da se sankcije uklone postepeno, a ne u potpunosti.

Ekspert za međunarodne odnose Meljazim Koci rekao je da su mere morale da budu uklonjene od aprila, kada je na severu održan referendum za smenu albanskih gradonačelnika koji su, podseća, Srbi bojkotovali.

"Mislim da je do referenduma za smenu albanskih predsednika opština bilo logike da se mere Kosovu ne ukidaju, ali od tog trenutka kada su Srbi bojkotovali ovo glasanje, nema razloga da se te mere nastave", naveo je Koci.

Smatra da je greška što Kosovo vezuje svoju sudbinu sa Srbijom jer Srbija, prema njegovim rečima, "kupuje vreme".

"Srbija sada kupuje vreme da sačeka druge geopolitičke okolnosti. Što se tiče nedavnog francusko-nemačkog sporazuma, naša vlada nije imala strategiju, delovala je 'ad hok'. Ako Kosovo svoju sudbinu povezuje sa Srbijom, to je pogrešno", dodao je Koci.