Marković: Sporazum iz Vašingtona nova faza odnosa Srbije i SAD 

Vesna Marković
Izvor: Danas

Sporazum iz Vašingtona u sklopu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, predstavlja novu fazu u odnosima Srbije i SAD, ocenila je večeras zamenica predsednika Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Vesna Marković, prenosi Tanjug.

„Otvorena je nova stranica u odnosima naše dve države. Mislim da su SAD prepoznale Srbiju kao kredibilnog partnera na Balkanu“, rekla je Marković na Beogradskoj NATO nedelji u organizaciji Centra za evroatlantske studije (CEAS).

Ona je ocenila da je Vašingtonski sporazum uneo novu dimenziju i novu komponentu u odnose i u dijalog između Beograda i Prištine, a to je, kako je naglasila, ekonomska saradnja.

Marković je nagasila da će stvaranje zajedničkog ekonomskog prostora, odnosno Mini šengena, direktno uticati na stabilnost i bezbednost u regionu.

„Nadam se da ćemo nakon Vašingtonskog sporazuma i ove runde dijaloga u Briselu, kojoj je prisustvovao i predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer, zajedno sa Miroslavom Lajćakom, postići napredak u dijalogu“, rekla je Marković, podsećajući da članstvo Srbije u EU zavisi od napretka u dijalogu Beograda i Prištine.

Govoreći o odnosu javnog mnjenja prema NATO u Srbiji, Marković je istakla da je prva asocijacija na NATO 1999. godina.

„Nakon 21 godine sam pomen na NATO izaziva negativne emocije kod naših građana, bez obzira na to što smo u poslednje dve decenije imali brojne zajedničke pozitivne aktibvnosti, koje se ne odnose samo na vojne vežbe jer NATO nije samo vojna alijansa već i politička“, naglasila je Marković.

Kao jedan od razloga za takav negativan odnos javnog mnjenja ocenila je da je to „instrumentalizacija emocija građana Srbije u propagandne svrhe“.

“Pojedine organizacije, političke stranke i određeni mediji, bliski geopolitičkim konkurentima NATO, manipulišu ovom temom”, smatra Marković.

Ona je ocenila da je velika odgovornost, ne samo medija, već svih osoba koje se bave politikom i javnim poslovima, da upoznaju građane sa glavnim strateškim spoljnopolitičkim ciljevima Srbije, kao što je članstvo u EU.

„Smatram da u nekim slučajevima treba da ostavimo emocije po strani i vodimo se svojim interesima i benefitima koje imamo od saradnje, u ovom slučaju sa NATO“, rekla je Marković.

Navela je da je od obostranog interesa za Srbiju i NATO saradnja u borbi pritv terorizma, iregularnih migracija, sajber napada, upravljanju u vanrednim situacijama, kao što je pandemija korona virus.

„Razlozi su brojni za unapređenje naše saradnje i verujem da ćemo mi nastaviti da i dalje unapređujemo tu vrstu saradnje“, poručila je Marković.