Grdžaljiu: Vašingtonski sporazum i Samit u Sofiji važni za Zapadni Balkan

Safet Grdžaljiu
Izvor: kk.rks-gov.net

Generalni sekretar Komorskog investicionog foruma ZB6 i nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu istakao je na današnjem panelu u okviru onlajn konferencije "RE-SET SUMMIT"  važnost Vašingtonskog sporazuma i Samita u Sofiji za budućnost Zapadnog Balkana, prenosi Tanjug.

Grdžaljiu je naglasio da dijalog nema alternativu, da od integracija ne treba imati strah, da je vreme da se sprovedu potpisani ugovori, kao i da bi trebalo promovisati pozitivne strane svakog sporazuma.

Na onlajn konferenciji koju organizuje Adria Media Group u strateškom partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije donesen je zajednički stav da poslovanje u regionu mora da bude što brže, što jednostavnije i što jeftinije.

Učesnici smatraju da od jedinstvenog regionalnog tržišta svi imaju koristi, a da vlade regiona treba da ono što je u interesu građana i privrede sprovedu što je moguće brže.

"Koraci koji bi vodili ka uklanjanju svih barijera doveli bi do toga da poslovanje na Zapadnom Balkanu bude kao u EU", kaže savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Ðurđević.

On je rekao da su se vlade Zapadnog Balkana uz podršku poslovnih zajednica obavezale da donesu propise koji će omogućiti da region pristupi jedinstvenom tržištu EU i pre nego što sve zemlje regiona budu punopravne članice Unije.

Naveo je da mnoge kompanije iz EU posluju na Zapadnom Balkanu, ali da je zbog transporta dugog čekanja na granicama, poslovanje u regionu u odnosu na poslovanje u EU skuplje.

Ðurđević smatra da za usaglašavanje postupaka i procedura za poslovanje u regionu potrebna politička volja i koordinacija među vladama.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović kaže da prvo što treba uraditi je smanjiti vreme čekanja na granicama.

"Nismo se opredelili da nam regionalno tržište bude cilj, svima nam je cilj da postanemo deo EU'', rekao je Vesović i naveo da je uloga poslovnog saveta da podseća vlade da su se obavezale na dostizanje određenih ciljeva.

Predstavnici Nelt grupe i Sarajevskog kiseljaka, Marko Milanković i Amar Jajetović govorili su o prednostima zajedničkog regionalnog tržišta za poslovanje.

Poručili su da "mini Šengen" ne koči svaku pojedinačnu zemlju na njenom putu ka EU, da je zajednički cilj svih u regionu članstvo u EU, a da različite procedure u različitim državama predstavljaju gubljenje vremena i novca.