Mediji u Venecueli optužuju Pacolija za pranje novca i učešće u korupciji

Enrike Rais i Bedžet Pacoli
Izvor: Reporteri

Kosovskog biznismena i bivšeg ministra Bedžeta Pacolija mediji u Venecueli optužuju da je umešan u koruptivne afere sa uticajnim političarima, ali i za saradnju sa organizovanim kriminalom, prenosi Reporteri.

Prema pisanju lista Gazeta Šćiptare, Pacoli je optužen da je bio saradnik biznismena Enrikea Raisa u kompaniji "Alba petroleos“, koja je salvadorski konzorcijum stvoren novcem venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA za vreme predsednika Uga Čavesa. Tužilaštvo Salvadora je 2019. godine otvorilo istragu protiv "Albe Petroleosa" zbog sumnje da su "oprali" oko milijardu dolara.

U izveštaju objavljenom u venecuelanskim medijima, Pacoli je optužen da je umešan u korupcijski skandal, pozivajući se na nepravilnosti koje je objavio "Projekat izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji" prilikom dodeljivanja nagrade za izgradnju aerodroma u Valjoni u Albaniji.

U izveštaju venecuelanskih medija govori se i o rafineriji nafte na Kosovu, gde je povezan Pacoli, ali takvih rafinerija nafte na Kosovu nema.

Kako navode venecuelanski mediji, mreža kompanija povezanih sa Pacolijem i Raisom, od Evrope do Salvadora, obuhvata kompanije koje su vršile transakcije i "moguće pranje miliona dolara iz venecuelanske državne nafte".

Takođe, poslovi između Raisa i Pacolija uključivali su navodno i posao sa čvrstim otpadom u Salvadoru početkom prošle decenije, koji je Salvadorac uspostavio u saradnji sa Hozeom Luisom Merinom, zvaničnikom tada vladajuće levičarske partije FMLN. Merino, poznat u salvadorskoj politici kao "Komandante Ramiro", takođe je pod istragom u Sjedinjenim Državama zbog pranja novca i njegove moguće veze sa trgovinom oružjem Revolucionarnim snagama Kolumbije (FARC).