Pacoli negira da je imao povlašćeni tretman za izgradnju aerodroma u Valoni 

Bedžet Pacoli.jpg
Izvor: Reporteri

Ekolozi upozoravaju da će planirani aerodrom u Valoni nepopravljivo oštetiti jednu od ključnih močvara na Mediteranu, a postavljaju se i pitanja o politički povezanoj kompaniji nakon unosnog dogovora za izgradnju tog objekta u Albaniji, u koji je uključena i kompanija Lidera Alijanse za novo Kosovo i biznismena Bedžeta Pacolija, prenosi Politiko Albanija.

Kompanija koja gradi uključuje turski konglomerat IDA Constrakšn industi end trejd, čiji predsednik ima veze sa turskom vladajućom partijom AKP, i podružnicu Mabeteks grupe, u vlasništvu bogatog i kontroverznog kosovskog biznismena Bedžeta Pacolija za koga navode da je prijatelj albanskog premijera Edija Rame.

Treća uključena kompanija, 2A Grup pripada Valjonu Ademiju, koji je bio počasni konzul Albanije na Kosovu do jula 2019. godine.

Nekoliko meseci nakon što su proglašeni pobednici tendera za aerodrome, vlasti su ukinule zaštitu dela rezervata prirode u delu u kojem će se graditi aerodrom. 

Postavlja se više pitanja o tome kako je politički povezana kompanija pobedila na tenderu za izgradnju i rad Međunarodnog aerodroma Valona tokom 35 godina.

U građanskoj tužbi koju je podneo rivalski ponuđač iz Velike Britanije navodi se da je albanska vlada izmanipulisala tender kako bi favorizovala tursko-kosovsko društvo uz pomoć druge kompanije koja nije ni dala ponudu za ugovor.

Valjon Luka, predstavnik pobedničke kompanije, odbacio je te navode kao "tračeve i spekulacije", a Pacoli je takođe negirao da je kompanija imala bilo kakav povlaščeni  tretman. 

"Moja investicija u Valoni je nastala iz velike želje da doprinesem naciji i da sprovedem jedan od mnogih zahteva ljudi i institucija koje žele najbolje za Albaniju"“, rekao je Pacoli. 

Ni Ramin kabinet ni kancelarija turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana nisu dali komentar za medije.

Međunarodni aerodrom Valona će biti osnova za novu nacionalnu avio-kompaniju, Er Albaniju, koja je deo imovine turskog nacionalnog prevoznika.