Mehaj: Naša misija je odbrana Kosova i članstvo u NATO

Mehaj u SAD
Izvor: facebook

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je da se Vlada u prethodnih 18 meseci maksimalno založila da vojsku unaprede do najvišeg nivoa, kontinuirano regrutujući mladiće i devojke.

On je na svom Fejsbuku objavio da je u tom periodu regrutovano 1.240 vojnika, mladića spremnih da brane Kosovo.

"Pored profesionalnih kapaciteta, investirali smo i u nabavku vojne opreme. Do 96 odsto više nego prethodnih godina uložili smo u opremanje vojske najsavremenijim kopnenim borbenim vozilima, naoružanjem, dronom i sistemima podrške koji u kombinaciji sa vojnim formacijama profesionalnih kadrova čine moćan element naše vojske", napisao je Mehaj.

Mehaj je naveo i da je izvedeno stotine zajedničkih operacija i vežbi sa saveznicima, stotine kurseva i individualnih i kolektivnih obuka uz učešće 3.000 oficira, podoficira i vojnika.

"Za ovih 18 meseci, uz Vojsku Sjedinjenih Država, Ministarstvo odbrane je uspelo da uspešno izvede prvu međunarodnu mirovnu misiju KBS-a u Kuvajtu. Takođe, Kosovo je po prvi put učestvovalo kao država domaćin u najvećoj međunarodnoj vežbi 'Defender Europe 21', organizovanoj u regionu Balkana. Kao pouzdan partner država članica NATO-a", napisao je Merhaj.

Ministar ističe da su ministarstvo odbrane i KBS nastavili da pružaju podršku u evakuaciji avganistanskih izbeglica i transportu humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

"Posvećeni smo doprinosu očuvanju demokratskih vrednosti, stabilnosti i mira u zemlji, regionu i šire, tako da je naš put jasan, članstvo u Jadranskoj povelji, Programu Partnerstvo za mir i NATO su naše krajnje destinacije", naveo je Mehaj.