Mehmeti: Tramp je "nenormalan" predsednik SAD, za Albance je važno da Bajden pobedi

Faton Mehmeti
Izvor: Kosovapost

Politički analitičar Faton Mehmeti za Kosovo Onlajn kaže da bi, ukoliko u Sjedinjenim Američkim Državama na predsedničkim izborima pobedi Džozef Bajden, Albanci na Kosovu učvrstili američku podršku.

“Američki izbori su važni za Kosovo, jer će se Albanci pobedom Bajdena osećati podržanim od SAD, dok Trampa više vole Srbi, zbog njihovih veza sa Rusima. Srpski lobi u SAD više podržava Trampa, dok albanski lobi podržava Bajdena, jer je gospodin Bajden poznat kao veliki prijatelj Albanaca i pristalica albanske strane na Balkanu”, kaže Mehmeti.

Prema rečima Mehmetija, vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama su uvek bile usaglašene prema Kosovu, ali je dolaskom Trampa narušen taj kontinuitet.

“SAD su imale jedinstven stav po pitanju Kosova, sve dok na čelo države nije došao Donald Tramp. Tramp je "nenormalan“ predsednik u smislu da je potpuno promenio američki diskurs na Balkanu. Bez obzira na to gde SAD pobeđuju, uloga Amerike se ne menja, već se menja naklonost jednoj ili drugoj strani, u zavisnosti od toga ko pobedi”, zaključuje Mehmeti.