DSK se neće direktno opredeljivati za Trampa ili Bajdena

Demokratski savez Kosova-Samoopredeljenje
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Faton Bisljimi poručio je da kosovska vlada koju vodi njegova stranka neće biti direktno opredeljena prema predsedničkim kandidatima u Americi, ali da izjava Džona Bajdena govori o garanciji kosovsko-američkih odnosa na najvišem nivou, prenosi Koha.

"Ono što treba napomenuti je činjenica da Bajden javno izjavljuje da nema povratka u raspravi o pitanju državnosti i nezavisnosti Kosova. Nema povratka u raspravi i podršci koju će Kosovo imati od Bajdenove administracije za procese evroatlantskih integracija i nema povratka u pogledu dijaloga koji bi doveo do sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je Bisljimi.

Izjava Bajdena je veoma važna i po mišljenju sekretara za spoljne poslove Samoopredeljenja Krišnika Ahmetija, pre svega zbog, kako je rekao, uklanjanja neuravnoteženog pristupa koji je Trampova administracija imala prema Kosovu u dijalogu sa Srbijom.

„Njegova izjava i gospođe Haris bila je veoma pozitivna, jer ako pogledate Bajdenove ciljeve ili opredeljenja za region, prvo pitanje je da bismo trebali da imamo recipročan, ravnopravan odnos između Kosova i Srbije. Ovo se protivi trenutnoj situaciji u koju nas je dovela nelegitimna Hotijeva vlada, kao i brzom i neistorijskom pristupu ambasadora Grenela rešavanju dugog istorijskog sukoba na Balkanu," rekao je Ahmeti.

Za razliku od Samoopredeljenja, u opozicionoj Demokratskoj partiji Kosova nisu želeli da komentarišu Bajdenove navode.

Poslanik Eljmi Rečica poručuje da izjave za ili protiv američkih predsedničkih kandidata ne služe Kosovu, pa čak i da bi, prema njegovim rečima, mogle da mu naštete.

Rečica je rekao da je za Kosovo važno da ima dobre odnose sa bilo kim ko dođe u Belu kuću.

"Ne bi smo smeli i nije u redu da se upuštamo u izjave i akcije na predsedničkim izborima koji se održavaju u Sjedinjenim Američkim Državama. Nije naše pitanje, ko pobedi, imaće međudržavni odnos koji je trajan i to smo izjavili nekoliko puta. Prijateljstvo između SAD i Kosova je večno i vrlo posebno. Tako da mislim da je svako mešanje ili komentarisanje pogrešno i štetno", poručio je Rečica.

Bajden je, prema pisanju Kohe, na početku svog govora citirao kosovskog publicistu Vetona Suroija koji je govorio o spremnosti koju je Bajden pokazao da odgovori na kosovske zahteve još od 90 -ih godina.

Suroi je u postu na društvenim mrežama opisao Bajdena kao jednog od retkih koji je pitanje slobode Kosova pretvorio u cilj američkog Kongresa.