Merkel sa NVO u Beogradu o snaženju regionalne saradnje

Sonja Liht
Izvor: SLOBODNO SRPSKI

Veoma je važno da je u okviru ove kratke ali značajne posete regionu kancelarka Merkel odlučila da se u Beogradu sastane sa predstavnicima civilnog društva, rekla je predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo Sonja Liht, za portal Danas, govoreći o susretu koji će danas imati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Po dolasku u Beograd, Merkel će osim sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, razgovarati i sa predstavnicima civilnog društva “zapadnobalkanske šestorke”.

"Kao što je civilno društvo od 2015. bilo uključeno u Berlinski proces, koji je ona inicirala godinu dana ranije, tako je i ovom odlukom kancelarka potvrdila da ceni ulogu NVO u razvoju našeg regiona i smatra ga nužnim akterom na evropskom putu. Zato očekujem da će se i tokom ovog sastanka razgovarati o najznačajnijim reformskim procesima koji Zapadni Balkan mogu ne samo približiti Evropskoj uniji već i osigurati njegovu budućnost u evropskoj zajednici država, o tome kako prevazići zastoje i prepreke na tom putu, kako osnažiti regionalnu saradnju bez koje je nemoguće zamisliti ostvarenje Zelene agende 2030, na koju su se sve članice regiona obavezale na samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020”, kaže Liht.

Govoreći na istu temu Ardijan Hačkaj, izvršni direktor Centra za saradnju i razvoj (CDI) iz Tirane, koji će takođe prisustvovati navedenom sastanku, kratko navodi da je sastanak organizacija civilnog sektora zapadnobalkanske šestorke jasna i simbolična poruka podrške ulozi i doprinosu predstavnika civilnog društva budućnosti ovog regiona”.

Ja
13. Septembar 2021.
Buducnost i osiguranje buducnost i sve te zemlje nije stetno nikome trebaju svi da se slozu o tome !!!!