Mesić: Srbija vojskom ne može na Kosovo, niti da nameće svoje rešenje

Stjepan Mesic
Izvor: GazzetaExpress

Bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić rekao je da Srbija nastavlja da drži glavu visoko uprkos neuspehu u naporima da region drži pod kontrolom kroz rat, ali prema njegovim rečima, "ova država mora da shvati da više ne može sa svojom vojskom da okupira Kosovo, niti može Kosovu nametnuti rešenje“, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako navodi "teškoća našeg regiona je u tome što Srbija kao društvo nije uspela u onome što su Nemci razumeli posle Drugog svetskog rata".

"Poteškoća našeg regiona je da Srbija, kao društvo, nije uspela ono što su Nemci shvatili posle Drugog svetskog rata. Nisu shvatili da su krenuli za idejama koje su neostvarive. Nemci su doživeli katarzu. Išli su za Hitlerom, najveći deo njih je podržavao Hitlera iza kojeg su ostale milionske žrtve. Srbija, nažalost, nije doživela katarzu. Ona optužuje Miloševića, ne zato što je išao u rat već zato što nije u ratu pobedio i sad se neki ne mogu složiti sa tim da shvate da su išli pogrešnim putem i da treba da otvaraju saradnju sa susedima", rekao je Mesić.

Kako ističe Mesić, "iluzije su da neka politika u Srbiji može bilo šta prema Kosovu".

"U Srbiji se niko ne usuđuje da kaže da je Kosovo tehničko pitanje za Srbiju. Niti Srbija vojskom može okupirati Kosovo niti na bilo koji način može nametnuti svoje rešenje Kosovu. Priče o tome kako je to „srce Srbije“ ili „njena duša“ može stvarati neke reminiscencije, ali treba stvari gledati u sadašnjem kontekstu".

Mesić ukazuje da je Srbija mogla imati drugu politiku prema Kosovu. 

"Na kraju, osamostaljenjem Srbija je mogla možda da prihvati federativnu saradnju sa Kosovom, konfederalan odnos, mnogo toga se moglo napraviti. Ali posle rata, koji je Kosovu nametnut, to su sada iluzije. Nema više mogućnosti da se bilo šta promeni u odnosu Srbije i Kosova", kaže Mesić.

Bivši hrvatski predsednik navodi da je "Kosovo uglavnom priznato".

"Drugi koji ga nisu priznali to će učiniti. To ide svojim tokom. Dobro bi bilo kada bi bilo više informacija u Srbiji koje bi društvo moglo da orijentiše da se shvati da je politika Slobodana Miloševića bila pogrešna i da je pogrešno bilo ići za njom, i sada treba prihvatiti stvarnost. A stvarnost je samostalnost Crne Gore, samostalnost drugih republika koje su se osamostalile nakon nestanka Jugoslavije ali i realnost je i postojanje Kosova. Ako Srbija ne može, zbog svojih unutrašnjih razloga, da prizna Kosovo može nešto drugo. Može da dozvoli da na granici Srbije i Kosova prolazi kapital, da prolaze građani, firme, da se ekonomski sarađuje, da ljudi nemaju problema kod prelaska granice, da se stabilizuje, onda će i rešenja biti bolja", završio je Mesić.

Милутин
22. Septembar 2021.
Озбиљно пати од пилатовског синдрома прања рукуQ
Владимир
22. Septembar 2021.
Одличан коментар, просто је тужно да неко после 30+ година и увелико већ у годинама за пензију и даље покушава да оправда себе. Све и свему, тужна индивидуа.
Милутин
22. Septembar 2021.
Јадно је и бедно да доминантан тон у политичком животу региона, желе да дају људи чија се политичка каријера кретала од једне крајности до друге. У случају Месића од екстремне левице и комунистичког Кумровца до екстремне деснице и усташких клубова у Аустралији. Где је ту људскоћа , људскост, морал?????Познат је тај његов лицемерно став, иза кога крије неуспело најгрубљи шовинизам увијен у обланду благоглагољивости