Miftaraj: Izjava Bisljimija o otvaranju arhive OVK nož u leđa onima kojima se sudi u Hagu

Ehat Miftaraj
Izvor: Ekonomia Online

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj ocenio je za Ekonomija onlajn da je izjava o otvaranju arhive OVK "nož u leđa svim haškim pritvorenicima i onima protiv kojih se može podići optužnica".

Naglasio je da je potpredsednik vlade Besnik Bisiljimi iskrivio sliku o istini slanjem poruke srpskoj strani da Kosovo ima arhivu i da je OVK regularna vojska koja je arhivirala sve što se dogodilo tokom ratnih sukoba.

„Verujem da je to amaterska greška, u ovom slučaju potpredsednika vlade Bisljimija, iz najmanje dva razloga. Prvi je što su arhivi Srbije, koje je želela da otvori, poslati Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju, dok je ostatak arhive koju je ta država imala ili uništila, ili sumnjam da ima volju da otvori i omogući pristup Kosovu ili strankama kako bi saznali sudbina nestalih“, rekao je Miftaraj.

Dodao je da se drugi deo se odnosi na činjenicu da OVK nikada nije imala arhivu, koja bi u ovom slučaju mogla biti otvorena za Srbiju.

„Na kraju možemo reći da je to nož za sve one koji trenutno se nalaze u pritvoru u Hagu i onima koji se mogu optužiti i koristiti kao oružje od strane tužilaštva na suđenju protiv njih. Svi znamo da OVK nije bila organizovana organizacija koja je imala lanac komandovanja širom Kosova. Bisljimi je iskrivio istinu prenoseći poruku javnosti ili srpskoj strani da Kosovo ima arhivu i da je OVK arhivirala sve ono što se dogodilo tokom rata, ali svi mi koji živimo na Kosovu znamo da je cela arhiva OVK možda neka saopštenja objavljena tokom rata i veliki broj ubistava, masakra koji su se dogodili na Kosovu, ali ne i arhiva kakvu imaju regularne vojske", rekao je Miftaraj.

Ovakva Bisljimijeva izjava, prema njegovim rečima ugrožava dijalog Beograda i Prištine, stavljajući Kosovo u nezavidnu situaciju i daje zasluge Srbiji za skrivanje ratnih zločina.

"Verujem da ovo ugrožava dijalog između Kosova i Srbije jer Kosovo dovodi u nezavidnu situaciju, ali s druge strane daje zasluge Srbiji da sakrije ratne zločine, informacije i podatke koje ima o nestalim osobama, tražeći reciprocitet. Kosovo ne može da otvara arhive koje ne postoje, onda i drugi mogu da ne otvore svoju arhivu jer znamo da je Haški tribunal potvrdio da postoje arhive i podaci koji se mogu koristiti za sudbinu nestalih na Kosovu”, rekao je Miftaraj.

Roni
10. Septembar 2021.
E kolko si glup kao tocak.Nema arhive.Ali ima puno ubijenih i nestalih.Koje njih ubijao na Kosovo pogotivu posle rata pa valjda nisu dosli marsovci sa neba.Ti nemas veze a izigravas nekog politickog analiticara.Sta sve nema na Kosovu.NQ5bF