Miftaraj: Kritika izveštaja o napretku Kosova, ozbiljna greška Osmani

Ehat Miftaraj
Izvor: DW

Izvršni direktor Pravnog instituta Kosova Ehat Miftaraj izjavio je da je predsednica Vjosa Osmani napravila ozbiljnu grešku iznoseći kritike na Izveštaj Evropske komisije o napretku Kosova, prenosi Koha.

Osmani je na jučerašnjoj konferenciji za medije izjavila da se ne slaže sa izveštajem vezano za proveru u pravosuđu, iako se u izveštaju navodi da provera treba da bude poslednja mera koja se preduzima.

Miftaraj je u emisiji "60 minuta" na KTV rekao da postoje zvanični kanali komunikacije sa EU i međunarodnim partnerima, o izveštaju, ali i drugim pitanjima i da je Osmani izjavom na konferenciji za medije sve te kanale zatvorila.

„Predsednica je napravila ozbiljnu grešku što se pojavila na konferenciji za medije“, rekao je Miftari i dodao da je „Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovi načini komunikacije postoje i to je adresa na kojoj to treba da se reši", naglasio je Miftaraj.

Govoreći o procesu provere u pravosuđu Miftaraj je rekao da je čak i Institut dao predlog, koji se u 80 odsto poklapa sa predlogom vlade, da taj proces sprovede grupa međunarodnih eksperata.

Prema njegovim rečima, ovaj Izveštaj o napretku je među najgorim u poslednjih pet godina.

„Izveštaj o napretku pominje tri oblasti u kojima Kosovo nije uspelo: borba protiv korupcije, organizovanog kriminala i oduzimanje nelegalno stečene imovine. Možemo reći da je ovaj izveštaj među najgorim izveštajima u poslednjih 5 godina. Izveštaj o napretku nam pokazuje da je ozbiljan problem u integritetu Sudskog saveta i Tužilačkog saveta, sumnjama da će se kroz unutrašnje mehanizme probuditi i reći da će od danas poštovati zakon“, zaključio je Miftaraj.