Miftaraj: Kurti kupuje vreme da osnivanje ZSO ne bude u njegovim rukama

politika
Izvor: facebook

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj ocenio je da su nedavne akcije premijera Aljbina Kurtija na severu sprovedene uglavnom da bi se kupilo vreme, tako da osnivanje Zajednice srpskih opština ne bude u njegovim rukama, prenosi Koha.

„Međunarodni partneri su rekli da su 2022-2023. momenat za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, dajući septembar-oktobar 2023. kao rok, ne samo za osnovni sporazum, već i za velika dostignuća u pravcu dalje normalizacije odnosa dve zemlje“, rekao je Miftaraj.

On je dodao da se zbog akcija Vlade Kosova i "jednostranog delovanja Srpske liste masovnim ostavkama pripadnika srpske zajednice u institucijama Kosova", došlo u situaciju da je glavna tema osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

„Po mom mišljenju, u ovakvim okolnostima, glavna karta je da što pre imamo Statut (ZSO), jer se zbog toga vrše svi pritisci na Kosovo, a da se zatim otvori put za druge radnje u odnosu na Srbiju“, dodao je Miftaraj.

On je rekao da ako se do kraja ove godine ne postigne sporazum između Kosova i Srbije, da će se ovaj problem  nastaviti narednih 4-5 godina, i da će Kosovo mnogo da izgubi.

„Ukoliko se ZSO ne uspostavi do kraja godine, nazadovaćemo na polju evropskih i međunarodnih integracija“, dodao je Miftaraj.